KUALA LUMPUR: Menghormati asal usul dan ingatan arwah ayah mereka, Tan Sri Lim Keng Cheng dan tiga adik beradiknya berjaya menyenaraikan Lim Seong Hai Capital Bhd (LSH Capital) dalam namanya di Pasar LEAP Bursa Malaysia hari ini – menandakan langkah pertama untuk sediakan kumpulan untuk pertukaran daftar akhirnya ke pasaran lain di bursa.

Adik-beradiknya adalah naib ketua eksekutif LSH Capital, Datuk Lim Keng Guan, kumpulan MD Lim Pak Lian, serta bahagian mesin, perkakasan dan alat MD Lim Keng Hun.

“Ini adalah hari yang penting bagi keluarga Lim, kerana akhirnya kami merealisasikan impian kami untuk menyenaraikan perniagaan yang diasaskan oleh arwah ayah kami pada tahun 1966. Kami selalu mengingati ajarannya, iaitu selalu bersyukur terhadap asal-usul dan langkah kami. -melangkah ke arah kejayaan. Tidak ada jalan pintas dalam berniaga.

“Kami dapat meyakinkan para pelabur bahawa ini hanya permulaan dari banyak perkara baik yang akan datang,” kata Keng Cheng, yang bertindak sebagai ketua bukan eksekutif kumpulan itu.

Sebahagian besar pesanan RM69.7 juta kumpulan berasal dari projek pembangunan harta tanah LSH33 yang terletak di Sentul.Sebahagian besar pesanan RM69.7 juta kumpulan berasal dari projek pembangunan harta tanah LSH33 yang terletak di Sentul.

Dia menambahkan bahawa kumpulan itu tidak menetapkan sasaran yang mustahil, tetapi malah mengambil langkah sekaligus dengan tadbir urus korporat yang baik dan penekanan pada ketelusan.

Secara tradisinya, syarikat milik keluarga cenderung mencari penyenaraian untuk mengumpulkan dana atau pengiktirafan daripada masyarakat umum, tetapi untuk LSH Capital, Keng Cheng mengatakan bahawa tujuannya adalah untuk memberikan jaminan dan menunjukkan penghargaan kepada pelanggan setia yang telah bersama kumpulan melalui tahun.

Dia menambah, walaupun untuk sesuatu yang sekecil jaminan produk atau perkhidmatan purna jual, kumpulan meletakkan pelanggannya yang pertama dan percaya bahawa ini adalah jalan maju untuk mendapatkan kepercayaan dengan pelanggannya sekarang dan masa depan. “Penyenaraian ini bukan untuk mengumpulkan modal baru, tetapi untuk meningkatkan keyakinan pelabur melalui pengenalan LEAP Market kami dan menunjukkan komitmen kami melalui tindakan.

“Sasaran minimum kami adalah mencapai keuntungan selepas cukai (PAT) RM10 juta dalam pendapatan tahunan dan akhirnya kami mahu LSH Capital mencapai RM1 bilion dalam masa 10 tahun,” katanya.

Mengambil pendekatan TERBAIK: Pengalaman gabungan empat tahun empat pengarah akan membantu mengekalkan pertumbuhan masa depan dan prestasi kewangan keseluruhan kumpulan, memanfaatkan formula TERBAIKnya.Mengambil pendekatan TERBAIK: Pengalaman gabungan empat tahun empat pengarah akan membantu mengekalkan pertumbuhan masa depan dan prestasi kewangan keseluruhan kumpulan, memanfaatkan formula TERBAIKnya.

Yang mengatakan, dalam perancangan ada rancangan untuk melakukan penggalangan dana dalam waktu dekat, setelah kumpulan tersebut menunjukkan prestasi yang lebih baik dalam hasil keuangannya.

LSH Capital mencatatkan perolehan RM48.12 juta untuk tahun kewangan berakhir 30 September 2020; dengan PAT RM4.14 juta. Untuk enam bulan pertama yang berakhir pada 31 Mac 2021, ia mencatatkan pendapatan sebanyak RM41.61 juta dengan PAT sebanyak RM5.56 juta.

Dia menambah bahawa sementara anak syarikat kumpulan itu kini termasuk Lim Seong Hai Lighting dan Knight Auto, Astana Setia Sdn Bhd dan perniagaan pinjaman wangnya di bawah Lim Seong Hai Holdings Sdn Bhd akhirnya dapat dimasukkan ke dalam kumpulan. Ia juga melihat bergerak ke Pasar ACE dan Pasar Utama di sepanjang peta jalannya.

Penyenaraian ini dilaksanakan melalui kaedah pengenalan dengan mengeluarkan memorandum maklumat, yang bermaksud bahawa bukannya melakukan penggalangan dana semasa masuk ke Pasar LEAP, ia hanya melibatkan penerbitan 35,859,575 saham baru kepada pelabur pra-penyenaraian pada harga langganan RM0 .13 sesaham dengan jumlah hasil sebanyak RM4.67 juta.

Membina hubungan yang kuat: Kumpulan meletakkan pelanggannya yang pertama dan percaya bahawa ini adalah jalan maju untuk mendapatkan keyakinan dengan pelanggannya sekarang dan masa depan, kata Keng Cheng.Membina hubungan yang kuat: Kumpulan meletakkan pelanggannya yang pertama dan percaya bahawa ini adalah jalan maju untuk mendapatkan keyakinan dengan pelanggannya sekarang dan masa depan, kata Keng Cheng.

Latihan tersebut melibatkan penyenaraian keseluruhan modal saham terbitannya berjumlah RM36,580,323.75, merangkumi 355,045,293 saham.

Keempat penganjur – Keng Cheng, Keng Guan, Pak Lian, Keng Hun – memiliki 62.34% di LSH Capital, melalui Lim Seong Hai Resources Sdn Bhd. Yang terakhir ini dimiliki sepenuhnya oleh Lim Seong Hai Holdings, di mana keempat-empat promoter masing-masing memiliki 25% ekuiti.

Keempat penganjur juga masing-masing memegang 6.89% saham di LSH Capital, yang menyebabkan keluarga Lim memiliki keseluruhan 89.9% saham.

Astramina Advisory Sdn Bhd adalah penasihat yang diluluskan dan penasihat berterusan untuk penyenaraian.

Pertumbuhan yang stabil di hadapan

Sejauh ini, LSH Capital telah memperoleh sekitar RM69.7 juta dalam pesanan untuk penyediaan produk lampu, produk dan perkhidmatan mekanikal dan kejuruteraan (M&E), serta penyewaan bahan binaan dan mesin. Dari jumlah tersebut, RM63.2 juta dijangka akan diiktiraf dalam pendapatan kumpulan untuk tempoh sehingga tahun 2024.

Sebahagian besar pesanan berasal dari projek pembangunan hartanah LSH33 yang terletak di Sentul, yang mempunyai akses langsung ke Lebuhraya Duta-Ulu Kelang (DUKE).

Terdiri daripada 900 unit pangsapuri dan 32 lot komersial, LSH33 juga akan menempatkan kedai runcit baru LSH Capital untuk anak syarikatnya, serta ruang komersial bertema pencahayaan hiasan yang juga akan dibekalkan oleh kumpulan itu.

Melalui anak syarikat ini, LSH Capital terutama terlibat dalam penyediaan bahan binaan, produk pencahayaan, dan produk dan perkhidmatan M&E, perkakasan dan alat, serta penyewaan mesin.

“Kami kini beroperasi satu kantor pusat, lapan kedai runcit dan satu gudang di Lembah Klang. Kami berhasrat untuk menubuhkan 2 kedai runcit Lim Seong Hai Lighting tambahan dan 3 tambahan kedai runcit Knight Auto di Kuala Lumpur menjelang 2024, ”kata Keng Cheng, sambil menambah bahawa menubuhkan lima kedai runcit tambahan akan menelan belanja sekitar RM12.7 juta, yang akan dibiayai sebahagiannya oleh hasil yang dihasilkan dari pelabur pra-penyenaraian dan dana yang dihasilkan secara dalaman.

Dia berkata, “Tambahan pula, kami telah melihat pertumbuhan yang besar dari penjualan e-commerce kami selama beberapa tahun terakhir, sebagian disebabkan oleh dorongan untuk membeli-belah dalam talian kerana pandemi Covid-19.”

Langkah seterusnya, Keng Cheng berkongsi, adalah untuk mendigitalkan operasinya lebih lanjut, khususnya proses pesanan dan pengiriman bahan binaan, serta memperuntukkan lebih banyak sumber daya untuk e-commerce untuk peruncitan produk, perkakasan dan alat pencahayaan.

Penglihatan bergerak ke hadapan

Pengalaman dan kepakaran 135 tahun gabungan dari empat penganjur dan pengarah LSH Capital dalam bidang pembinaan, pembangunan harta tanah, perakaunan dan kewangan dan M&E akan membantu mengekalkan pertumbuhan masa depan kumpulan dan prestasi kewangan keseluruhan, untuk menjadikannya sebagai penyedia penyelesaian yang tawarkan pelanggan dan pelanggan perkhidmatan percuma mengikut formula TERBAIK.

Formula TERBAIK merangkumi Strategi Lautan Biru untuk menjamin penjualan dan kontrak; Penyelesaian penambahbaikan untuk kewangan dalam perancangan aliran tunai; Kelestarian, dibuat berpatutan untuk pembuatan dasar perniagaan, serta Transformasi dan inovasi dalam penyelesaian kejuruteraan untuk projek dan pelanggan.

Percaya membangun hubungan yang kuat, Keng Cheng berkata, “Kami tidak melihat kejayaan orang lain, tetapi kegagalan mereka, untuk belajar dari mereka dan membawa kepakaran itu kepada pelanggan kami.”

Dia mengatakan bahawa sebagai balasan untuk perkhidmatan yang diberikannya menggunakan formula TERBAIK, anak syarikatnya akan diberikan kontrak bekalan dan perkhidmatan daripada pelanggan dalam situasi menang-menang.

Ketika datang ke masa depan, Keng Cheng mengatakan bahawa dia dan adik-beradiknya masih berkomitmen untuk mengembangkan kumpulan itu, dengan memperhatikan bahawa setiap generasi yang mengambil alih LSH Capital harus melakukan perniagaan secara agresif seolah-olah pada generasi pertama.

Secara dalaman, prinsip panduan yang menentukan arah untuk LSH Capital dipecah menjadi memperuntukkan 50% untuk rancangan pertumbuhan kumpulan, 30% kepada pemegang sahamnya, 10% untuk memberi penghargaan kepada stafnya melalui pendidikan dan latihan, serta 10% terhadap alam sekitar, pertimbangan sosial dan pemerintahan.

Tujuannya, katanya, adalah untuk meletakkan landasan pertumbuhan yang tepat dengan nilai yang tepat. Ini tercermin dalam slogan LSH Capital, yang menggemakan formula TERBAIKnya: kelestarian, dibuat dengan harga yang berpatutan.