KUALA LUMPUR (Bernama): Pemerintah didesak untuk menubuhkan dana khas untuk anak-anak yang kehilangan ibu bapa mereka kepada Covid-19 untuk memastikan pendidikan dan kelangsungan hidup mereka.

Senator Dr Yaakob Sapari, yang mencadangkan ini, menyarankan agar beberapa dari mereka juga dapat ditawarkan peluang pekerjaan.

“Sehingga hari Ahad (3 Okt), jumlah kematian akibat Covid-19 mencapai 26.565, sejumlah besar yang meninggalkan beberapa anak yatim.

“Apa jaminan pemerintah dalam melindungi anak-anak ini yang kehilangan ibu bapa mereka daripada Covid-19?

“Saya mencadangkan agar dana bantuan khas dibentuk untuk pendidikan, kelangsungan hidup atau penyediaan pekerjaan mereka,” katanya ketika membahaskan usul ucapan terima kasih atas Alamat Diraja di Dewan Negara pada hari Isnin (4 Okt).

Yaakob berkata, dana khas itu mestilah jangka panjang dan bukan jangka pendek.

Sementara itu, Senator Fadhlina Sidek mengatakan peningkatan jumlah anak yatim akibat Covid-19 memerlukan perhatian dan dasar yang lebih spesifik, terutama dalam aspek kaunseling untuk trauma dan juga kesejahteraan.

“Wabak ini juga menyaksikan peningkatan kes-kes keganasan, terutama keganasan rumah tangga dan gangguan seksual serta masalah kesihatan mental yang memberi kesan buruk terhadap kesejahteraan masyarakat.

“Harus juga ada komitmen kuat untuk mencabut Seksyen 309 Kanun Keseksaan kerana menuduh individu kerana cubaan bunuh diri sesuai dengan saranan Organisasi Kesihatan Sedunia yang menekankan pemulihan, rawatan dan campur tangan dalam masalah kesihatan mental,” dia berkata.

The Dewan Negara sitting continues Tuesday (Oct 5). – Bernama