Menteri Koordinator NIP Khairy Jamaludin berucap kepada pemberita semasa lawatan ke pusat vaksinasi bergerak untuk komuniti Orang Asli di Kampung Batu Peti, Jempol 1 Ogos 2021. – Gambar Bernama

KUALA LUMPUR, 1 Ogos – Pemerintah optimis untuk mencapai sasarannya untuk memvaksinasi sepenuhnya 50 peratus individu berumur 18 tahun ke atas pada 31 Ogos, kata Menteri Penyelaras Program Imunisasi Covid-19 Nasional (NIP), Khairy Jamaluddin.

Dia mengatakan ini memandangkan kadar vaksinasi yang tinggi pada masa ini, sambil menambah bahawa 29 peratus populasi dewasa telah menyelesaikan kedua-dua dos vaksin setakat ini.

“Juga, 59 persen penduduk telah menerima satu dos (dari vaksin).

“Saya telah mengumumkan bahawa pada Hari Nasional pada 31 Ogos, 50 peratus penduduk dewasa akan diberi vaksin sepenuhnya. Itu adalah sasaran baru kami, ā€¯katanya kepada pemberita selepas mengunjungi pusat vaksinasi bergerak untuk komuniti Orang Asli di Kampung Batu Peti di sini hari ini.

Untuk rekod, sebanyak 20,533,660 dos vaksin telah diberikan di negara ini sehingga semalam, melibatkan 13.8 juta tusukan pertama sementara 6.7 juta penerima telah menyelesaikan kedua-dua dos tersebut.

Sementara itu, Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi mengatakan operasi vaksinasi berjalan akan diperluas ke negeri lain tidak lama lagi, dengan keutamaan diberikan kepada warga emas.

Dia mengatakan perkara itu akan diumumkan dari semasa ke semasa bergantung kepada bekalan vaksin di negara ini.

“Kami akan mengumumkan vaksinasi masuk untuk warga emas di kebanyakan negeri dan saya rasa hampir semua negeri akan melaksanakan kaedah ini dalam waktu terdekat,” katanya.

Dalam perkembangan berkaitan, Khairy mengatakan pemerintah sedang menyelesaikan rancangan prosedur pengendalian standard untuk individu yang diberi vaksin sepenuhnya, dan menambah bahawa perkara itu akan diumumkan oleh Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin tidak lama lagi.

Sementara itu, Khairy mengatakan dia berpuas hati dengan pengembangan Program Jangkauan Vaksinasi Covid-19 di kawasan terpencil, terutama di perkampungan Orang Asli.

Katanya, kerjasama daripada wakil rakyat, Jabatan Kemajuan Orang Asli serta tindakan proaktif Tok Batin yang ditawarkan untuk terlebih dahulu diinokulasi telah meningkatkan keyakinan masyarakat untuk mendapatkan vaksin mereka. – Bernama