KUALA LUMPUR, 2 Julai – Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC) akan terus mendorong penggunaan digital dengan mengutamakan teknologi Revolusi Industri Keempat (4IR) dalam bidang kemahiran, interkonektiviti, tadbir urus dan inovasi.

Pengerusinya, Datuk Rais Mohamed Ariff mengatakan MDEC menyambut baik pembukaan Dasar 4IR Nasional pada hari Khamis, yang bertujuan mendorong usaha bersepadu dalam mengubah pembangunan sosio-ekonomi negara melalui penggunaan teknologi 4IR yang canggih.

“Di MDEC, kami telah mulai melaksanakan berbagai inisiatif di bidang ini, dengan bukti konsep dan projek perintis yang berjaya di bidang seperti teknologi pertanian,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Sementara itu, ketua pegawai eksekutif Surina Shukri mengatakan bahawa agensi itu menyokong penuh dasar tersebut dan akan terus menekankan promosi, pengembangan dan penggunaan teknologi 4IR di seluruh inisiatifnya.

Inisiatif tersebut merangkumi MyDigitalWorkForce Work In Tech (MYWiT) – program latihan dan pengambilan insentif yang bertujuan untuk meningkatkan sektor perkhidmatan perniagaan digital serta mengembangkan bakat teknologi yang berkualiti di negara ini.

Program ini merangkumi Digital Tech Apprenticeship, yang memungkinkan peningkatan kemahiran rakyat Malaysia untuk pekerjaan teknologi tinggi dalam bidang seperti sains data, pembangunan perisian, keselamatan siber dan teknologi baru yang muncul seperti Automasi Proses Robotik, kecerdasan buatan dan blockchain. – Bernama