MOSCOW, 3 November. /TASS/. Satu senarai lanjutan atlet pasukan Olimpik kebangsaan Rusia untuk Sukan Musim Sejuk 2022 di China telah diluluskan secara rasmi pada hari Rabu, kata Menteri Sukan Rusia Oleg Matytsin.

“Kami telah meluluskan senarai itu [of candidates] hari ini dan ia termasuk 599 atlet, yang akan bertanding dalam 13 pertandingan sukan,” kata Matytsin kepada wartawan.

Sehingga hari ini, pasukan atlet kebangsaan Rusia telah diberikan 218 lesen daripada jumlah 261, untuk penyertaan mereka dalam Sukan Olimpik di Beijing akan datang. Menteri sukan Rusia berkata bahawa jumlah kuota yang diperuntukkan mungkin diubah berdasarkan kejohanan antarabangsa dalam dua bulan akan datang.

Lewat bulan lalu, Stanislav Pozdnyakov, presiden Jawatankuasa Olimpik Rusia (ROC), berkata delegasi Olimpik Rusia untuk Sukan Musim Sejuk 2022 di Beijing, China akan merangkumi kira-kira 450 orang.

Menteri sukan Rusia juga berkata hari ini bahawa “peringkat yang sangat penting telah dibersihkan hari ini. Kami telah memberikan maklumat maksimum berkenaan dengan peraturan penyertaan, yang ditetapkan oleh Jawatankuasa Penganjur Sukan di Beijing.”

“Kami berharap semua acara sukan yang dirancang akan berjaya dianjurkan,” sambungnya. “Saya ingin menegaskan bahawa kita [Russia] telah memenangi semua petikan mengenai hoki ais dan luncur angka. Saya harap semua program kem latihan kami dapat dipenuhi.”

“Saya juga mengharapkan latar belakang emosi pasukan kami dalam kapasiti maksimum mengambil bahagian dalam [2022 Olympic] Permainan di Beijing,” tambah ketua sukan Rusia itu.

Timbalan Perdana Menteri Rusia Dmitry Chernyshenko memberitahu TASS pada pertengahan Oktober bahawa kira-kira 600 atlet berada dalam senarai lanjutan pasukan Olimpik kebangsaan Rusia untuk Sukan Musim Sejuk 2022.

Chernyshenko, yang menyelia sukan, budaya dan pelancongan dalam kerajaan Rusia, berkata senarai akhir pasukan itu, yang akan mewakili Rusia di Sukan Olimpik di Beijing, dijangka diumumkan pada Januari.

Pada Sukan Olimpik Musim Sejuk 2018 di PyeongChang Korea Selatan, pasukan Olimpik kebangsaan Rusia bertanding di bawah status Atlet Olimpik dari Rusia (OAR) kerana keahlian Jawatankuasa Olimpik Rusia (ROC) dengan Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa (IOC) telah digantung pada masa itu. masa.

Atlet Rusia menamatkan saingan di tempat ke-13 kedudukan keseluruhan pingat pada Sukan Olimpik Musim Sejuk 2018 di PyeongChang setelah memenangi dua pingat emas, enam perak dan sembilan gangsa.

Sukan Olimpik Musim Sejuk 2022 di Beijing

Sukan Olimpik Musim Sejuk 2022 di ibu negara China, Beijing dijadualkan diadakan antara 4 dan 20 Februari.

Semasa sesi IOC ke-128 di Kuala Lumpur pada 31 Julai 2015, Beijing telah dipilih untuk menjadi tuan rumah Sukan Olimpik Musim Sejuk dan Paralimpik 2022 menjadikan ibu negara China itu bandar pertama yang pernah menjadi tuan rumah kedua-dua Sukan Olimpik Musim Panas dan Sukan Paralimpik (pada 2008) serta Sukan Olimpik Musim Sejuk dan Paralimpik (pada 2022).

Beijing memenangi hak untuk menjadi tuan rumah Sukan Olimpik dan Paralimpik 2022 dalam perlumbaan ketat, menewaskan Almaty dari Kazakhstan pada 2015, dengan memperoleh 44 undian menentang pesaingnya 40 undi.