Satu abad dari pemukul Black Caps, Will Young telah membimbing Daerah Tengah kepada kemenangan 113 larian ke atas Auckland dalam perlawanan Ford Trophy mereka satu hari di Palmerston North.

Will Young meraikan abadnya untuk Daerah Tengah.

Will Young
Foto: FOTOSPORT

Young menjaringkan 107 daripada 110 bola untuk membantu Central kepada 297-6 daripada 50 over mereka.

Ia adalah senarai keenamnya abad satu hari, dan keempat untuk kejohanan satu hari Stags dalam The Ford Trophy.

Tom Bruce juga membuat 50 dan Doug Bracewell 42.

Aces mengalami kehilangan Lockie Ferguson daripada serangan pada awal babak dengan Black Caps cepat meninggalkan padang dengan Achilles nigel selepas hanya melakukan empat over.

Sebagai balasan, Auckland diketepikan untuk 183 pada tempat ke-40 dengan Martin Guptill membuat 54 manakala Blair Tickner dan Bracewell masing-masing mengambil tiga wiket.

Central kekal tanpa kalah di tangga teratas, manakala Auckland di tempat keempat.

24 warga New Zealand tersedia dalam lelongan IPL

Trent Boult telah dinamakan sebagai salah seorang daripada sepuluh pemain yang akan menjadi sebahagian daripada marquee yang ditetapkan untuk lelongan Liga Perdana India minggu depan.

Trent Boult dari India Mumbai

Trent Boult
Foto: FOTOSPORT

Seramai 24 pemain New Zealand telah bersedia untuk lelongan dua hari itu.

Edisi ke-15 IPL akan menampilkan 10 pasukan yang akan mempunyai 590 pemain kriket, termasuk 220 pemain luar negara, untuk dipilih dalam lelongan.

$404,000 ialah harga rizab tertinggi.

Kane Williamson dari Sunrisers Hyderabad adalah satu-satunya warga New Zealand yang dikekalkan dari tahun lepas.

Rakyat New Zealand yang lain dalam lelongan termasuk Lockie Ferguson, Jame Neesham, Devon Conway, Ish Sodhi, Martin Guptill dan Tim Southee.

IPL tahun ini akan bermula pada minggu terakhir bulan Mac tetapi tarikh dan tempat yang tepat belum disahkan.

Tonga menarik diri daripada kelayakan Piala Dunia

Tonga telah menarik diri daripada pusingan Oceania kelayakan Piala Dunia FIFA tahun ini berikutan bencana yang disebabkan oleh letusan gunung berapi dan tsunami bulan lepas.

Pasukan negara akan bermain menentang Kepulauan Cook pada 13 Mac dalam perlawanan kelayakan satu kaki untuk menentukan tempat terakhir dalam Kumpulan A pada kejohanan kelayakan di Qatar.

Penarikan diri Tonga bermakna Kepulauan Cook secara automatik akan menyertai Kepulauan Solomon, Tahiti dan Vanuatu dalam Kumpulan A.

Setiausaha Agung Persekutuan Bola Sepak Oceania Franck Castillo berkata walaupun ia mengecewakan, keputusan itu boleh difahami.

Sukan Olimpik Musim Sejuk bermula dengan lencong

Curling akan memulakan Sukan Olimpik Musim Sejuk edisi ke-24 hari ini, dua hari sebelum upacara pembukaan, apabila pertandingan beregu campuran bermula di Pusat Akuatik Kebangsaan “Ice Cube” di Beijing.

Meringkuk

Meringkuk
Foto: FOTOSPORT

Juara beregu campuran Kanada, John Morris akan bergandingan dengan Rachel Homan, yang melangkau pasukan wanita pada 2018, ketika kuasa tradisi sukan itu berhasrat untuk mengekalkan gelaran mereka di Beijing.

Morris, yang juga memenangi emas dalam acara lelaki di Vancouver pada 2010, melatih Tahli Gill dan Dean Hewett Australia ke arah sejarah Olimpik. Pasangan itu akan menjadi atlet keriting pertama dari negara mereka untuk bersaing di temasya itu.

Juara dunia penyandang Bruce Mouat dan Jennifer Dodds dari Britain akan menjadi antara pilihan selepas memenangi kejuaraan dunia tahun lepas mewakili Scotland.

Mouat, yang melangkaui gelanggangnya untuk memenangi emas pada kejohanan Eropah tahun lalu dan perak pada kejohanan dunia, juga akan bersaing dalam pertandingan lelaki pada minggu kedua Sukan itu dan memberikan Britain satu lagi pukulan untuk menjulang kejayaan Olimpik.

Peserta pertama New Zealand pada temasya itu ialah Zoi Sadowski-Synott dan Cool Wakushima dalam kelayakan slopstyle papan salji pada hari Sabtu.

-Reuters

Barisan kriket lengkap untuk Sukan Komanwel

Barisan kriket wanita untuk Sukan Komanwel Birmingham tahun ini telah selesai dengan Sri Lanka disahkan sebagai pasukan kelapan.

Sophie Devine dari New Zealand merayu

Sophie Devine
Foto: FOTOSPORT

Sri Lanka menyertai Australia, Barbados, England, India, New Zealand, Pakistan dan Afrika Selatan dalam acara sukan utama pertama dalam sejarah untuk menganugerahkan lebih banyak pingat kepada wanita berbanding lelaki.

Sri Lanka memenangi kejohanan kelayakan di Kuala Lumpur.

Terdapat pertandingan T20 wanita di Commonwealth Gamnes tetapi bukan pertandingan lelaki.

Sukan Komanwel Birmingham 2022, yang berlangsung dari 28 Julai hingga 8 Ogos, akan menyaksikan 4,500 atlet dari 72 negara dan wilayah bersaing merentasi 11 hari sukan yang menakjubkan.

Birmingham 2022 akan menjadi acara berbilang sukan utama pertama dalam sejarah yang menganugerahkan lebih banyak pingat kepada wanita berbanding lelaki.

Kejohanan Renang Dunia dimatikan

Kejohanan renang dunia, yang dijadualkan berlangsung di Fukuoka, Jepun pada Mei, telah ditunda ke Julai tahun depan kerana pandemik COVID-19.

Kejohanan edisi ke-19, yang pada asalnya dijangka berlangsung pada 2021 tetapi ditangguhkan kerana pandemik coronavirus dan Olimpik Tokyo yang tertunda, telah ditetapkan untuk berlangsung dari 13-29 Mei tahun ini.

Kejohanan dunia ke-20 di Doha, Qatar, akan berlangsung pada Januari, 2024, tambah FINA. Acara itu pada asalnya dijadualkan pada November, 2023.

FINA berkata ia sentiasa berdialog dengan atlet dan jurulatih mengenai kalendar pertandingan antarabangsa berikutan potensi kesan kesihatan varian coronavirus Omicron.

-Reuters

Kelab bola sepak Scotland kehilangan penaja sebagai protes

Penulis jenayah Val McDermid telah menarik balik tajaannya kepada kelab Kejuaraan Scotland, Raith Rovers selepas keputusannya menandatangani bekas penyerang Scotland, David Goodwillie.

Goodwillie dan bekas rakan sepasukan Dundee United, David Robertson telah diputuskan oleh hakim mahkamah sivil pada 2017 kerana telah merogol seorang wanita selepas keluar malam pada 2011 dan diarah membayar ganti rugi $200,000 kepadanya.

Tiada kes jenayah pernah dibawa ke atas Goodwillie atau Robertson selepas Pejabat Mahkota menganggap bukti tidak mencukupi. Dia tetap tidak bersalah, mengatakan mereka melakukan hubungan seks secara suka sama suka.

Peminat seumur hidup McDermid, yang menyokong kelab Kirkcaldy dan namanya sebagai penaja baju, berkata dia akan menamatkan hubungannya dengan Raith.

Goodwillie telah ditandatangani awal minggu ini daripada Clyde dengan perjanjian tetap sehingga akhir musim 2023-24.

Kapten pasukan wanita Raith, Tyler Rattray juga telah meninggalkan kelab sebagai protes.

-Reuters