Timbalan Presiden FAM, Datuk Mohd Yusoff Mahadi menegaskan bahawa Harimau Malaya, di bawah ketua jurulatih Tan Cheng Hoe, mula menarik perhatian pasukan berpangkat tinggi tetapi tidak dapat mengatur persahabatan kerana wabak Covid-19.  - Gambar dari Facebook / Persatuan Bola Sepak Malaysia
Timbalan Presiden FAM, Datuk Mohd Yusoff Mahadi menegaskan bahawa Harimau Malaya, di bawah ketua jurulatih Tan Cheng Hoe, mula menarik perhatian pasukan berpangkat tinggi tetapi tidak dapat mengatur persahabatan kerana wabak Covid-19. – Gambar dari Facebook / Persatuan Bola Sepak Malaysia

KUALA LUMPUR, 4 Okt – Malaysia mesti bermain lebih banyak perlawanan menentang pasukan yang berpangkat lebih tinggi jika mereka ingin menguji kekuatan mereka dan melihat kemajuan dalam prestasi mereka.

Football Association of Malaysia (FAM) deputy president Datuk Mohd Yusoff Mahadi that, as such, the Harimau Malaya could not continue to organise friendlies against lower-ranked teams.

Dia menambah bahawa fokus pasukan sekarang adalah memastikan pemain terus bertambah baik dari masa ke masa.

“Kadang-kadang, dari perspektif pembinaan, kita mungkin perlu bermain melawan pasukan peringkat rendah. Ini bermakna kerana kami menginginkan lebih banyak perlawanan dengan intensiti tinggi, kadang-kadang perlu ada pasukan yang lebih rendah, ”jelasnya baru-baru ini.

Bagaimanapun, Mohd Yusoff, yang juga pengurus pasukan kebangsaan, memberi amaran bahawa bermain menentang pasukan berpangkat lebih tinggi boleh memudaratkan keyakinan pemain sekiranya mereka gagal mendapat keputusan positif.

Dia menegaskan bahawa Harimau Malaya, di bawah ketua jurulatih Tan Cheng Hoe, mula menarik perhatian pasukan berpangkat tinggi tetapi mereka tidak dapat mengatur persahabatan kerana wabak Covid-19.

Menurut Mohd Yusoff, beberapa pasukan berpangkat lebih tinggi yang telah menyatakan niat untuk bermain menentang Harimau Malaya termasuk Iran, pasukan dengan kedudukan tertinggi di Asia di nombor 22 dunia, Palestin (nombor dunia 99) dan India (nombor dunia 107 ).

“Sebelumnya, kami mengalami kesukaran untuk mencari pasukan yang bagus untuk bermain menentang kami tetapi sekarang senario telah berubah. Banyak pasukan yang bagus sekarang mahu bermain menentang kami tetapi masalahnya ialah perlawanan tidak dapat diadakan di sini kerana SOP yang ditetapkan.

“Jika kami ingin bermain di sana, kami akan dikarantina ketika kami kembali ke rumah. Itu akan menjadi masalah kerana pemain masih mempunyai permainan untuk pasukan tempatan mereka dalam kejohanan domestik, ”katanya.

Sementara itu, Malaysia akan bertanding menentang Jordan dan Uzbekistan di persahabatan antarabangsa Tier 1 di Amman, Jordan semasa jendela persahabatan antarabangsa Persekutuan Bola Sepak Persatuan (FIFA) dari 4-12 Oktober, di mana tempoh Piala Malaysia akan ditahan.

Pemain nombor 154 dunia akan menentang Jordan (nombor dunia 93) di Stadium King Abdullah ll pada hari Rabu (6 Oktober) dan Uzbekistan (nombor dunia 84) di Stadium Antarabangsa Amman pada hari Sabtu (9 Oktober). – Bernama