Kriket akan menandakan kembalinya ke Sukan Komanwel selepas jurang 24 tahun dengan India menentang Australia pada 29 Julai dalam edisi Birmingham 2022. Kejohanan liga dan kalah mati wanita bermula dengan perlawanan antara finalis Piala Dunia T20 2020 wanita Australia dan India pada 29 Julai, dengan perlawanan pingat gangsa dan emas dijadualkan pada 7 Ogos. Kriket ialah disiplin pertama yang mengumumkan barisan lengkapnya- menyertai Sukan Komanwel Birmingham 2022 selepas Sri Lanka disahkan sebagai pasukan kelapan dalam kejohanan T20 wanita, kata ICC pada Selasa.

Pengumuman itu dibuat secara bersama oleh Majlis Kriket Antarabangsa dan Persekutuan Sukan Komanwel (CGF) berikutan kemenangan Sri Lanka dalam Kelayakan Sukan Komanwel di Kuala Lumpur minggu lalu dan seterusnya pengesahan CGF terhadap kemasukan negara pulau itu.

Australia, Barbados, England, India, New Zealand, Afrika Selatan dan Pakistan telah pun layak kerana kriket wanita membuat penyertaan pertama ke Sukan Komanwel.

Ia hanya akan menjadi kali kedua acara kriket dalam acara pelbagai disiplin selepas pertandingan lelaki menjadi sebahagian daripada temasya di Kuala Lumpur pada 1998 dan dianggap sebagai peluang besar untuk membawa permainan itu kepada penonton baharu.

Afrika Selatan yang diketuai Shaun Pollock telah memenangi emas pada kesempatan itu, menewaskan pasukan Australia Steve Waugh dengan empat wiket pada perlawanan akhir.

ICC Hall of Famers Sachin Tendulkar dari India, Jacques Kallis dari Afrika Selatan dan Mahela Jayawardene dari Sri Lanka adalah antara banyak bintang yang ditampilkan dalam Sukan 1998.

Barbados dan Pakistan berada dalam Kumpulan A bersama Australia dan India manakala England, New Zealand, Afrika Selatan dan Sri Lanka membentuk Kumpulan B.

ICC, CGF dan Sukan Komanwel Sri Lanka mengucapkan tahniah kepada Sri Lanka atas kelayakan mereka dan menantikan kejohanan yang menarik.

Ketua Eksekutif ICC Geoff Allardice berkata: “Adalah bagus untuk memuktamadkan identiti pasukan yang mengambil bahagian dalam Sukan Komanwel. Kami akan mempunyai lapan daripada pasukan terbaik yang bersaing untuk emas dan saya pasti kami akan dapat menyaksikan kejohanan yang sangat kompetitif.

“Sukan Komanwel adalah bahagian penting dalam kalendar kriket wanita pada tahun hadapan. Ia adalah peluang besar untuk kami mengambil kriket melangkaui kubu tradisional dan memberi lebih ramai orang di seluruh dunia peluang untuk menikmati permainan itu.” Presiden CGF Dame Louise Martin berkata: “Kriket adalah sukan yang sinonim dengan Komanwel. Kami sangat teruja untuk kembali ke temasya itu buat kali pertama sejak pertandingan lebih 50 lelaki di Kuala Lumpur pada 1998.

Dinaikkan pangkat

“Kemunculan sulung kriket T20 wanita akan menjadi detik bersejarah dan pameran indah sukan wanita di seluruh dunia.” Sukan Komanwel Birmingham, yang berlangsung dari 28 Julai hingga 8 Ogos, akan menyaksikan 4,500 atlet dari 72 negara dan wilayah bersaing dalam tempoh 11 hari.

Birmingham 2022 akan menjadi acara berbilang sukan utama pertama dalam sejarah yang menganugerahkan lebih banyak pingat kepada wanita berbanding lelaki.

Topik yang dinyatakan dalam artikel ini