Doha: Pasukan penyelidik pelajar sekolah menengah telah memenangi Pingat Emas dalam Pameran Reka Cipta, Inovasi & Teknologi Antarabangsa (ITEX) 2021 di Kuala Lumpur, Malaysia.
Abdulrahman Alsulaiti dan Ibrahim Buhendi dari Sekolah Menengah Sains dan Teknologi Qatar untuk Lelaki memenangi anugerah mereka untuk ciptaan mereka, “High-SCAN,” robot modular yang inovatif dan ringan yang dikuasakan melalui sistem pendorong quadcopter berpandu untuk meningkatkan kecekapan sistem pergerakannya semasa ia memeriksa saluran paip minyak dan gas untuk kerosakan.
Para pelajar dibimbing oleh Dr Mohamed Gharib dari Office of Advancement di Texas A&M University di Qatar, sebuah universiti rakan kongsi Yayasan Qatar.
Paip minyak dan gas dibina daripada bahan ferus dan terdedah kepada keretakan dan kakisan. Terdapat kemungkinan besar kegagalan besar berlaku pada bila-bila masa dalam rangkaian saluran paip yang luas yang tersebar melalui pelbagai persekitaran dan rupa bumi. Kegagalan ini boleh membahayakan penduduk, merosakkan alam sekitar, dan mengganggu bekalan minyak, gas, dan bahan lain yang mempunyai akibat yang meluas untuk pelbagai industri, dan aktiviti komersial dan ekonomi. Pemeriksaan pencegahan berjadual dan lawatan penyelenggaraan adalah perlu untuk mengelakkan sebarang insiden dan memastikan operasi bekalan lancar. Cabaran utama ialah cara membawa sistem pemeriksaan untuk jarak jauh dengan interaksi manusia yang minimum dan cara memeriksa saluran paip menegak.
Untuk meningkatkan mobiliti robot, pasukan penyelidik telah direka bentuk untuk membolehkan robot bergerak di sepanjang pelbagai diameter paip dan menyesuaikan diri dengan selekoh dan sendi. Selain itu, robot juga boleh bergerak secara menegak ke atas dan boleh digunakan untuk tiang pemantauan untuk pembaikan dan pengawasan. Robot ini direka bentuk secara bebas daripada teknik pemeriksaan; ia akan mengangkut modul muatan untuk membawa apa-apa jenis sistem pengimbasan untuk memeriksa saluran paip.
Buhendi berkata, “Qatar adalah sebuah negara yang berkembang maju dalam minyak dan gas, dan saluran paip yang rosak bukan sahaja memerlukan banyak wang untuk diperbaiki, tetapi juga mempunyai kesan buruk terhadap alam sekitar. Inilah sebab tepat kami memutuskan untuk mencipta High-SCAN, robot yang mengimbas dinding luar paip minyak dan melaporkan kembali dengan sebarang kerosakan yang ditemuinya. Saya sangat gembira apabila robot itu mencapai pingat emas dalam pertandingan ITEX, pertandingan sedunia yang sangat terpilih yang terdiri daripada mempertahankan projek anda daripada panel hakim dan juri yang dihormati. Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Dr. Mohamed Gharib kerana ini tidak mungkin berlaku tanpa bimbingan dan bimbingan beliau.”
ITEX dianjurkan setiap tahun dan dihadiri oleh kumpulan industri sains dan teknologi, pelabur, pemodal teroka, pengilang, usahawan, pengedar dan sektor korporat untuk menerokai usaha niaga baharu. High-SCAN telah dicalonkan oleh Dana Penyelidikan Nasional Qatar untuk mengambil bahagian dalam Pameran Pencipta Muda Dunia (WYIE), yang merupakan sebahagian daripada ITEX 2021. Pameran Pencipta Muda Dunia bertujuan untuk menggalakkan minda muda meneroka kemahiran pemikiran kreatif dan kritis mereka melalui ciptaan .
Pelajar dari sekolah di seluruh dunia menyerahkan lebih daripada 400 projek penyelidikan dan ciptaan. Projek-projek ini dipilih berdasarkan keaslian dan potensinya untuk mencadangkan penyelesaian yang bijak untuk menyelesaikan cabaran global yang utama.
Gharib berkata, “Pendidikan kejuruteraan boleh dan mesti dimulakan pada peringkat awal. Melibatkan pelajar muda dalam projek penyelidikan kehidupan sebenar membolehkan mereka menangani cabaran masa depan semasa pendidikan kolej mereka dan seterusnya.”