JHEV menyenaraikan sejumlah inisiatif dan bantuan yang diberikan kepada veteran tentera, termasuk bantuan untuk masuk ke universiti awam dan politeknik, peningkatan kepada elaun veteran kurang upaya fizikal, serta pengakuan sebagai veteran terhadap bekas anggota tentera yang dipecat kerana kepada kesalahan.  - Gambar oleh Yusof Mat Isa
JHEV menyenaraikan sejumlah inisiatif dan bantuan yang diberikan kepada veteran tentera, termasuk bantuan untuk masuk ke universiti awam dan politeknik, peningkatan kepada elaun veteran kurang upaya fizikal, serta pengakuan sebagai veteran terhadap bekas anggota tentera yang dipecat kerana kepada kesalahan. – Gambar oleh Yusof Mat Isa

Langgan saluran Telegram kami untuk maklumat terkini mengenai berita yang perlu anda ketahui.

KUALA LUMPUR, 10 Mei – Sebuah jabatan Kementerian Pertahanan mengingatkan Presiden Persatuan Veteran Angkatan Bersenjata Malaysia (MAF) Kapten (Rtd) Datuk Shahruddin Omar bahawa rancangannya yang diumumkan untuk membentuk parti politik untuk anggota tentera yang sudah bersara boleh menjejaskan kedudukan rasmi kumpulannya.

Dalam satu kenyataan hari ini, Jabatan Hal Ehwal Veteran MAF (JHEV) mengatakan bahawa penubuhan parti baru bernama Parti Kemakmuran Negara akan melanggar Akta Veteran 2012 (Akta 740).

“JHEV ingin menekankan bahawa berdasarkan Jadual hingga Seksyen 14, Akta Veteran 2012 (Akta 740), mana-mana persatuan veteran yang didaftarkan di bawah JHEV akan menjalankan aktiviti persatuannya tanpa diskriminasi terhadap jantina, bangsa, agama, asal usul, bahasa, fahaman politik atau pandangan berbeza lain yang dipegang oleh anggotanya. Oleh itu, mana-mana persatuan veteran yang terlibat dalam aktiviti / aktiviti politik sama ada secara langsung atau tidak langsung melanggar Akta 740.

“Tindakan sewajarnya hingga pembatalan atau penangguhan pendaftaran persatuan dapat diambil oleh Pendaftar (Pertubuhan) di bawah Seksyen 18, Akta 740,” pernyataan itu dibaca.

JHEV mengatakan bahawa dalam sidang media yang disebut “Veteran March to Parliament” minggu lalu, alasan penubuhan parti itu disebabkan oleh dakwaan kegagalan pemerintah dalam menangani masalah yang dihadapi oleh rakyat, terutama yang mempengaruhi veteran tentera, yang mana agensi itu ditolak.

“Dalam hal ini, JHEV sebagai agensi pemerintah yang bertanggung jawab untuk mengawasi dan mengurus semua urusan veteran Angkatan Bersenjata (MAF), berpendapat bahawa pernyataan itu salah dan tidak mencerminkan realiti semasa, kerana pemerintah melalui Kementerian Pertahanan sentiasa berusaha memperjuangkan nasib veteran MAF, ”katanya, sambil menambah bahawa kewujudan agensi itu adalah bukti komitmen pemerintah untuk mengakui perbuatan dan pengorbanan kumpulan tersebut.

JHEV menyenaraikan serangkaian inisiatif dan bantuan yang diberikan kepada veteran tentera, termasuk bantuan untuk masuk ke universiti awam dan politeknik, peningkatan kepada elaun veteran kurang upaya fizikal, serta pengakuan sebagai veteran terhadap bekas anggota tentera yang dipecat kerana kepada kesalahan.

“Dalam hal ini, pernyataan Kapten Datuk Shahruddin Omar (Bersara), Presiden Persatuan Veteran MAF yang menyatakan bahawa pemerintah telah gagal dalam memperjuangkan kesejahteraan veteran MAF tidak berasas dan merupakan pandangan sekumpulan veteran MAF yang mempunyai agenda politik semata-mata, ”kata kenyataan itu.

Minggu lalu, Free Malaysia Today (FMT) melaporkan bahawa sekumpulan veteran ATM merancang untuk menubuhkan Parti Kemakmuran Negara (Kemakmuran) yang kini dilaporkan sedang menunggu persetujuan untuk RoS.

Presidennya Shahruddin dikutip mengatakan bahawa parti multirasi itu bertujuan untuk menegakkan hak-hak rakyat, yang meliputi pemerintahan yang baik dan memerangi rasuah.

Agensi berita nasional Bernama melaporkan bahawa ahli parti itu juga akan bertanding 50 kerusi Parlimen dan DUN pada pilihan raya ke-15 (PRU15), sebagai calon bebas.

Dia dilaporkan mengatakan bahawa penglibatan mereka dalam politik adalah peribadi dan sukarela dan tidak melibatkan persatuan dan kelab veteran yang ada sehingga mematuhi Akta Veteran.