KUALA LUMPUR: Bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak mendakwa bahawa notis kebankrapan yang dikemukakan kepadanya oleh Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) berhubung dakwaannya gagal membayar tunggakan cukai sebanyak RM1.69 bilion adalah “tipu daya konspirasi politik” yang jahat.

Ahli Parlimen Pekan mengatakan ini dalam permohonannya untuk mengetepikan notis kebankrapan melalui saman di kamar yang difailkan pada 31 Mei.

Menurut dokumen mahkamah, yang dilihat oleh The Star, Najib mahu notis kebankrapan bertarikh 4 Februari yang dikeluarkan oleh LHDN dibatalkan oleh mahkamah dan kos permohonannya ditanggung oleh LHDN.

Dalam afidavit sokongannya, Najib mengatakan bahawa notis itu adalah salah, menindas dan menyalahgunakan proses mahkamah.

“Notis kebankrapan yang dikeluarkan terhadap penghutang penghakiman (Najib) adalah tipu daya untuk konspirasi politik dan digerakkan oleh niat jahat.

“Penghutang penghakiman mempunyai keputusan penuh terhadap tuntutan yang diajukan oleh pemiutang penghakiman (LHDN),” katanya.

Najib juga berpendapat bahawa permintaan LHDN untuk mengeluarkan notis kebankrapan terhadapnya adalah terlalu awal kerana dia mempunyai rayuan yang berterusan mengenai perkara itu di Mahkamah Rayuan dan Pesuruhjaya Khas Cukai Pendapatan.

Peguam Wee Yeong Kang, yang mewakili Najib dalam prosiding itu, memberitahu media bahawa anak guamnya juga telah mengajukan permohonan penangguhan prosiding kebankrapan pada 31 Mei.

Wee berkata mahkamah juga telah memerintahkan agar LHDN membalas kedua-dua permohonan Najib untuk membatalkan dan menghentikan prosiding dalam tempoh 14 hari selepas berakhirnya lokasinya.

Perkara itu dibawa ke hadapan timbalan pendaftar Ida Rahayu Sharif untuk pengurusan kes melalui prosiding dalam talian di sini pada hari Selasa (1 Jun).

Pada 22 Julai tahun lalu, Mahkamah Tinggi memutuskan bahawa Najib harus membayar LHDN sebanyak RM1.69 bilion dalam cukai tambahan dan denda untuk tempoh 2011 hingga 2017, setelah membenarkan permohonan LHDN memasukkan penghakiman ringkasan terhadap yang pertama.

Keputusan ringkas adalah ketika mahkamah memutuskan kes tertentu secara ringkas, tanpa memanggil saksi untuk memberi keterangan dalam perbicaraan.

Najib membuat rayuan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi dan rayuan itu akan didengar di Mahkamah Rayuan pada 16 Jun.

Mengikut Seksyen 103 (2) Akta Pajak Pendapatan 1967 (ITA), seseorang yang diperintahkan untuk membayar taksiran harus menyelesaikan pembayaran kepada LHDN walaupun ada permohonan banding.

Pemerintah, melalui LHDN, telah memfailkan notis kebankrapan terhadap Najib pada 4 Februari, setelah keputusan dari Mahkamah Tinggi yang memerintahkan Najib membayar tunggakan cukai.

Berdasarkan notis itu, Najib perlu membayar RM1.69 bilion dengan kadar faedah 5% setahun pada keseluruhan baki dari 22.2020 Julai, (tarikh keputusan Mahkamah Tinggi) hingga 4,2021 Februari, dan jumlah jumlah yang perlu dibayar sebagai pada tarikh kemudian adalah RM1,738,804,204.16.