KUALA LUMPUR: Sime Darby Property Bhd Pengerusi Tan Sri Zeti Akhtar Aziz telah menyatakan hasratnya untuk tidak memilih pemilihan semula dalam mesyuarat agung tahunan (AGM) yang akan datang.

“Zeti yang juga pensiun secara bergilir sesuai dengan Peraturan 111 Perlembagaan syarikat, telah menyatakan niatnya untuk tidak memilih pemilihan ulang.

“Oleh itu, dia akan mengekalkan jawatannya hingga penutupan AGM ke-48,” kata Sime Darby dalam laporan tahunannya.

Zeti dilantik sebagai pengerusi bukan eksekutif Sime Darby Property yang tidak bebas pada 23 Julai 2018, yang mana tempohnya di kumpulan itu adalah hampir tiga tahun.

Kini, beliau adalah ketua kumpulan Permodalan Nasional Bhd dan merupakan ahli Majlis Orang-orang yang dilantik, ketua Amanah Saham Nasional Bhd dan pengarah Attana Assets Sdn Bhd.

Menurut laporan tahunannya, Sime Darby Property akan menjalankan AGM ke-48 pada 6 Mei 2021 secara maya sepenuhnya melalui live streaming dan undian jauh dalam talian.

Sementara itu, Bernama melaporkan bahawa pemaju akan memfokus pada segmen pertumbuhan baru perindustrian dan logistik dengan pelancaran utama pada tahun 2021.

Ia merangkumi pelancaran lebih lanjut di Elmina Business Park yang terdiri daripada 303 unit industri dan 78 unit komersial dengan nilai pembangunan kasar (GDV) sebanyak RM1.3 bilion.

“Tawaran produk kami telah berkembang untuk merangkumi gudang siap sedia, multi-penyewa pertama kami dengan jumlah GDV RM530 juta di Gerbang Perindustrian Bandar Bukit Raja.”

Pada tahun 2021, kumpulan ini juga akan melancarkan Jendela Residences bertingkat tinggi di perbandaran KLGCC Resort yang unggul, seterusnya mempelbagaikan campuran produk kediaman Sime Darby Property, ”kata pengarah urusan kumpulannya, Datuk Azmir Merican dalam Laporan Tahunan syarikat.

Katanya, dengan GDV kira-kira RM900 juta, Jendela Residences adalah yang pertama dari projek bertingkat tinggi Kumpulan yang dilancarkan untuk tahun ini.

“Kami juga akan memperkuat portfolio runcit dan komersil kami sebagai penempatan dan komponen pemangkin untuk menambah nilai pada projek perbandaran. TPC Kuala Lumpur telah dikenal pasti sebagai titik fokus untuk meletakkan semula jenama KLGCC sebagai destinasi gaya hidup.”

Menjelang tahun 2021, Azmir mengatakan kumpulan itu fokus pada transformasi digital sebagai pemboleh utama operasi perniagaannya, inovasi dalam konsep gaya hidup yang muncul dari keperluan tinggal di rumah, membina komuniti yang lestari, dan mempercepat kepelbagaian pendapatan untuk memperkuat model perniagaan kami.

“Kami memandang tahun 2021 sebagai tahun penggabungan untuk menyusun strategi, melabur dan mendigitalkan untuk mengukuhkan lagi pijakan kami di pasaran harta tanah dan membina asas yang kuat untuk tahun-tahun mendatang.

“Kami juga akan terus memanfaatkan dan menyokong strategi dan inisiatif pelbagai cabang kerajaan seperti pelanjutan Kempen Pemilikan Rumah di bawah pakej rangsangan PENJANA (yang berlangsung dari 1 Jun 2020 hingga 31 Mei 2021), pengecualian duti setem di bawah Belanjawan 2021 , dan persekitaran dengan kadar faedah rendah, ”katanya.

Kumpulan menjangkakan ketidakpastian 2020 akan berlanjutan hingga tahun 2021 di tengah-tengah COVID-19, dengan langkah-langkah pemerintah untuk menahan pandemi dan kejayaan program vaksinasi menjadi penentu utama pertumbuhan ekonomi negara.

Sime Darby Property mengatakan ia tahan terhadap risiko yang akan datang kerana 2021 tetap diselimuti oleh ketidakpastian dan cabaran di tengah wabah itu, tetapi berada dalam posisi yang baik untuk memanfaatkan peluang untuk pemulihan yang kuat.