KOMEN | Jika politik pada tahun 2020 buruk untuk Malaysia, apabila kerajaan Pakatan Harapan yang dipilih digulingkan melalui pembelotan, 2021 sudah tentu lebih teruk. Namun, saya percaya apabila kita melihat kembali pada tahun-tahun akan datang, 2021 boleh menjadi tahun penentu norma bagi demokrasi Malaysia, walaupun dengan cara yang paling tidak disedari.

Pada tahun 2021, banyak perkara yang berlaku di Malaysia – lonjakan berpanjangan dalam kes Covid-19 yang hanya turun secara beransur-ansur pada bulan Oktober, kecemasan yang diisytiharkan pada 12 Januari dengan tarikh tamat pada 1 Ogos, sekatan berganda yang menyebabkan kesengsaraan ekonomi yang tidak pernah berlaku sebelum ini. , dan kejatuhan seorang Perdana Menteri pada Ogos.

Tahun itu juga berakhir dengan banjir besar di negeri terkaya Selangor, berhampiran ibu kota Kuala Lumpur, serta di kawasan lain yang terdedah kepada banjir.

Pada Januari, sebagai perdana menteri, Muhyiddin Yassin mempunyai hampir separuh daripada sokongan di Parlimen yang dianggotai 222 orang, presiden Umno Zahid Hamidi menarik keluar puaknya daripada ahli parlimen Umno dengan niat untuk menjatuhkan kerajaan pimpinan Bersatu atau mendapatkan undian mengejut.

Kedua-dua Zahid dan bekas perdana menteri Najib Abdul Razak, dahulu dan sekarang, masih mengharapkan pilihan raya mengejut sebelum mereka berakhir di penjara jika disabitkan dengan tuduhan rasuah besar-besaran.

Lebih awal pada Oktober 2020, Muhyiddin cuba untuk mengenakan darurat tetapi ditolak oleh Raja-Raja Melayu. Pada 11 Januari 2021, Raja akhirnya memperkenankan permintaan Muhyiddin. Parlimen digantung buat kali pertama sejak rusuhan 1969.