KUALA LUMPUR: Selepas mencipta rekod kebangsaan dan pencapaian peribadi tahun lepas, perenang akan datang Khiew Hoe Yean menantikan 2022 dengan matlamat untuk cemerlang dalam kedua-dua sukan dan pelajaran.

Selain berlatih bersungguh-sungguh untuk pelbagai kejohanan utama yang akan diadakan tahun ini, Hoe Yean, yang akan mencapai usia 20 tahun pada September, juga bersedia untuk mendaftar dalam program Sarjana Muda Sains Komputer di Universiti UCSI.

Walaupun terpaksa bergelut antara dewan kuliah dan kolam renang, pemegang rekod kebangsaan acara 200m kuak lentang dan 800m gaya bebas itu mahu meneruskan pencapaiannya yang memecahkan rekod dengan menambah baik masanya, dengan Sukan Olimpik Paris 2024 menjadi sasaran utamanya.

“Saya akan meneruskan kerja keras saya di kolam untuk mencapai keputusan yang lebih baik tahun ini. Saya ingin memperbaiki masa saya untuk memecahkan kelebihan peribadi saya sendiri.

“Paris 2024 adalah salah satu matlamat terbesar saya kerana ia adalah pertemuan bertaraf dunia yang semua orang tahu dan kenali. Jadi saya harap saya benar-benar dapat bermain dengan baik dalam pertandingan yang akan datang dalam menyediakan diri saya untuk cabaran itu,” katanya kepada Bernama.

Mengulas mengenai kejohanan utama serantau dan peringkat dunia yang menantinya tahun ini, termasuk Sukan SEA, Sukan Asia dan Sukan Komanwel, Hoe Yean, yang meraih dua pingat perak di Terbuka AS baru-baru ini, berkata dia berharap untuk mencapai kejayaan itu, walaupun menjangkakan. cabaran sukar daripada perenang berpengalaman dari seluruh rantau ini.

“Baiklah, saya akan katakan itu adalah pertemuan besar. Saya akan melakukan yang terbaik dan lihat apa yang berlaku seterusnya kerana terdapat banyak pesaing yang baik yang berlatih sekuat saya, jadi saya tidak akan memandang rendah sesiapa,” katanya.

Hoe Yean mula mendapat perhatian selepas merangkul lapan pingat emas pada Kejohanan Renang Kumpulan Umur Jemputan Malaysia pada Mac 2020, sebelum kembali menjadi tajuk utama pada Terbuka Malaysia ke-63 pada Jun tahun lalu, walaupun berbulan-bulan tidak beraksi akibat pandemik COVID-19.

Dia memecahkan rekod kebangsaan 200m kuak lentang berusia 23 tahun dengan mencatat masa 2:00.80s untuk memadam markah sebelumnya Alex Lim Keng Liat iaitu 2:00.94s, dan memperbaiki rekod 800m gaya bebas selepas mencatat masa 8:06.00s untuk memadamkan catatan Olympian Welson Sim. 8:09.77s markah.

“Saya cukup berpuas hati dengan pencapaian saya pada tahun 2021 kerana saya telah mengatasi situasi paling sukar iaitu PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) yang memaksa kami keluar dari kolam. Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada jurulatih saya, Chris Martin, serta keluarga dan rakan saya yang menyokong saya sepanjang masa,” tambahnya. – Bernama