(Reuters) — Varian coronavirus Omicron melembapkan perayaan Tahun Baru di seluruh dunia, dengan Paris membatalkan pertunjukan bunga apinya, London menurunkannya ke televisyen, dan New York City mengurangkan sambutan jatuh bola yang terkenal di Times Square.

Bola bercahaya yang diperbuat daripada panel kristal Waterford itu merosot ke bawah tiangnya pada jam tengah malam di Times Square, tetapi hanya 15,000 penonton dibenarkan masuk ke kawasan tontonan rasmi dan bukannya 58,000 biasa.

Setahun yang lalu, vaksin yang baru tersedia menawarkan harapan bahawa pandemik Covid-19 mungkin terkawal menjelang permulaan tahun 2022. Sebaliknya, ketibaan Omicron secara tiba-tiba telah membawa lonjakan kes koronavirus di seluruh dunia.

Jangkitan di seluruh dunia mencecah rekod tertinggi dalam tempoh tujuh hari yang lalu, dengan purata lebih sejuta kes dikesan sehari antara 24 dan 30 Disember, meningkat kira-kira 100,000 pada puncak sebelumnya yang dicatatkan pada hari Rabu, menurut data Reuters. Kematian, bagaimanapun, tidak meningkat dalam bentuk, membawa harapan varian baharu itu kurang membawa maut.

New York City melaporkan rekod 44,000 kes pada hari Rabu dan 43,000 lagi pada Khamis, menyebabkan beberapa pengkritik mempersoalkan sama ada perayaan itu harus diteruskan sama sekali.

Tetapi pegawai memutuskan pesta luar yang divaksin, bertopeng dan bersuka ria jauh dari segi sosial adalah selamat, dan pilihan yang lebih baik daripada perayaan yang hampir kosong yang diadakan pada 2021.

“Saya akan berbohong jika saya berkata saya tidak prihatin,” kata Sue Park, seorang pelajar Universiti Columbia yang merupakan salah seorang daripada 15,000 yang dibenarkan menonton secara peribadi. “Sudah tentu saya fikir ia berbaloi untuk datang dan meraikannya. Ia akan menjadi lebih bermakna untuk berada dalam khalayak ramai.”

Di tempat lain di seluruh dunia, acara dikurangkan atau dibatalkan secara langsung, seperti dengan bunga api tradisional di Menara Petronas di Kuala Lumpur.

Tengah malam berlalu di Paris tanpa pertunjukan bunga api atau set DJ yang dirancang, kerana pegawai bandar membatalkan acara yang dirancang di Champs-Elysees berikutan nasihat panel saintifik yang mengisytiharkan perhimpunan besar-besaran akan menjadi terlalu berisiko.

Di Belanda, di mana kumpulan luar lebih daripada empat orang dilarang, polis menyuraikan beberapa ribu orang yang berhimpun di Dam Square pusat Amsterdam, lapor agensi berita ANP.

Tetapi di London, di mana pertunjukan bunga api dan pertunjukan cahaya telah dibatalkan pada bulan Oktober, para pegawai mengumumkan pada hari Jumaat tontonan itu akan menjadi hidup di skrin televisyen, apabila Big Ben berbunyi pada Tahun Baharu buat kali pertama sejak 2017 berikutan pemulihan.

Imej bunga api BBC menunjukkan trafik kenderaan yang sangat ringan dan hampir tiada penonton secara langsung.

Terdahulu, kajian Britain terhadap sejuta kes mendapati mereka yang menghidap Omicron adalah sekitar satu pertiga berkemungkinan memerlukan kemasukan ke hospital berbanding mereka yang mempunyai varian Delta yang dominan sebelum ini. Hasilnya adalah “sesuai dengan tanda-tanda menggalakkan yang telah kita lihat,” kata Susan Hopkins, ketua penasihat perubatan di Agensi Keselamatan Kesihatan UK.

Berikutan data yang menggalakkan, Cape Town secara tiba-tiba menarik balik perintah berkurung tepat pada masanya untuk Tahun Baru, selepas Afrika Selatan menjadi negara pertama yang mengisytiharkan gelombang Omicronnya telah memuncak – dan tanpa lonjakan besar dalam kematian.

Afrika Selatan mula-mula membangkitkan penggera tentang perlumbaan varian coronavirus baharu yang merebak pantas di seluruh dunia.

“Saya hanya berharap Cape Town kembali ke Cape Town lama yang kita semua tahu,” kata Michael Mchede, pengurus kafe Hard Rock di tepi pasir putih Camps Bay Beach, yang teruja untuk menyediakan tempat itu. untuk menjadi tuan rumah bash yang tidak dijangka.

Beberapa jam sebelum itu, bandar Sydney di Australia juga meraikan Tahun Baharu dengan sesuatu seperti kesombongan penuh, kerana bunga api yang menakjubkan berkilauan di pelabuhan di atas Opera House.

Orang ramai di Madrid beratur berjam-jam untuk masuk ke dataran utama Puerta del Sol tempat perayaan diteruskan dengan berbilang pusat pemeriksaan keselamatan, topeng wajib dan kapasiti pada 60% daripada paras biasa.

Saul Pedrero, seorang kerani berusia 34 tahun, membuat perjalanan dari Barcelona, ​​yang mempunyai beberapa kawalan ketat Sepanyol, termasuk perintah berkurung 1 pagi.

“Ia kelihatan seperti negara lain. Di sini anda boleh melakukan segala-galanya dan tiada siapa yang berkata apa-apa,” katanya.

Pertunjukan bunga api yang mewah menyerikan perayaan, yang ditandakan oleh orang Sepanyol dengan menyumbat 12 biji anggur ke dalam mulut mereka untuk mengiringi setiap bunyi jam yang menandakan tengah malam.

Di Asia, perayaan kebanyakannya dipendekkan atau dibatalkan. Di Korea Selatan, upacara bunyi loceng tengah malam tradisional telah dibatalkan untuk tahun kedua, manakala perayaan diharamkan di daerah hiburan Shibuya yang bergemerlapan di Tokyo, dan Perdana Menteri Fumio Kishida membuka YouTube untuk menggesa orang ramai memakai topeng dan mengehadkan nombor di pesta.

China, di mana coronavirus pertama kali muncul pada akhir 2019, berada dalam keadaan berjaga-jaga, dengan bandar Xian di bawah perintah berkurung dan acara Tahun Baru di bandar lain dibatalkan.