Kuala Lumpur, Malaysia – Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim, Perdana Menteri Malaysia yang sentiasa menunggu, berdepan persoalan mengenai kepimpinannya selepas prestasi memalukan oleh gabungan Pakatan Harapan (PH) beliau dalam pilihan raya negeri baru-baru ini.

Kekurangan undi membuatkan ramai tertanya-tanya tentang peluangnya untuk berjaya dalam pilihan raya negara dijangka seawal tahun depan.

Pakatan Harapan menjadi pembangkang sejak perebutan kuasa pada Februari 2020. Unsur-unsur yang tidak berpuas hati dalam gabungan yang bersekutu dengan ahli politik yang tewas dalam pilihan raya bersejarah 2018 membawa kepada peletakan jawatan Perdana Menteri Mahathir Mohamad dan kejatuhan kerajaan.

Anwar, yang merupakan pengganti Mahathir yang dilantik, telah cuba untuk memenangi semula kuasa sejak itu, tetapi bulan lalu mengalami kemunduran besar dengan kekalahan besar dalam pilihan raya negeri Melaka.

Pakatan PH hanya berjaya mengekalkan lima kerusi di DUN 28 kerusi, manakala sekutu, Parti Tindakan Demokratik (DAP), memenangi empat dan Amanah, satu. Parti Anwar, Parti Keadilan Rakyat atau PKR, gagal memenangi satu kerusi walaupun meletakkan 11 calon.

Prestasi buruk itu menyebabkan Anwar menjadi trending di Twitter dengan beribu-ribu rakyat Malaysia menyorotnya kerana strategi pilihan raya yang lemah, dan ada yang menggesa beliau bersara bagi memberi laluan kepada pemimpin muda.

Penganalisis berkata pengundi menghukum PH kerana meletakkan tokoh kontroversi, termasuk bekas Ketua Menteri Idris Haron yang telah dipecat daripada pesaing PKR, Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (UMNO), selepas beliau menarik balik sokongannya dan membantu mencetuskan kejatuhan kerajaan negeri pada Oktober .

Penganalisis politik Bridget Welsh memberitahu Al Jazeera, Anwar, khususnya, harus dipersalahkan kerana strategi buruk untuk meletakkan “katak” – istilah yang digunakan untuk pelompat parti – terutamanya Idris, yang telah difitnah oleh PH dalam perjalanan mereka menuju kemenangan di negeri itu. kembali pada tahun 2018.

“Dia (Anwar) yang memperjuangkan ‘katak’, dia mendesak untuk menerima ‘katak’ dan dia berkeras Idris Haron bertanding. Orang-orang ini tercemar. Idris Haron adalah sebab Melaka dimenangi oleh Harapan pada PRU14 (pilihan raya 2018) dan apa yang Anwar buat sekarang, pilih dia sebagai calon. Anwar jelas tidak memahami perkara ini,” katanya.

Anwar Ibrahim (dua kanan) telah menjadi tokoh terkemuka dalam politik Malaysia sejak beliau direkrut ke United Malays National Organisation oleh Mahathir Mohamad (tengah). Kejatuhan Anwar pada 1998 menyemarakkan seruan untuk reformasi dan membawa kepada perkembangan pembangkang yang akhirnya mampu memenangi kuasa pada 2018 [File: Reuters]

Anwar telah menjadi salah seorang ahli politik paling terkemuka di Malaysia selama hampir 40 tahun. Beliau muncul sebagai pemimpin pelajar yang terkenal, naik pangkat dalam UMNO, dan dipecat daripada jawatannya sebagai timbalan perdana menteri dan menteri kewangan oleh Mahathir pada 1998 ketika kemuncak Krisis Kewangan Asia.

Negara menyaksikan agog ketika dia dituduh meliwat dan dibicarakan – tilam bernoda dibawa ke mahkamah sebagai bukti penting.

Anwar akhirnya berada di balik jeruji besi dan telah dipenjarakan beberapa kali sejak itu, tetapi kejatuhannya dan protes yang diikuti membantu memacu kebangkitan pembangkang berkesan pertama di Malaysia.

Keputusan kolektif

Isteri Anwar mengasaskan PKR semasa Anwar dalam penjara – benderanya menggambarkan mata hitam yang dialaminya di tangan ketua polis negara semasa dalam tahanan.

Keluar dari penjara, Anwar mengubah parti itu menjadi kuasa yang menggerunkan, membina gabungan yang menunjukkan prestasi yang semakin kukuh dalam pilihan raya sepanjang tahun 2000-an.

Pada 2018, ekoran skandal 1MDB berbilion dolar, dan sekali lagi bersekutu dengan Mahathir, bekas mentor Anwar, Pakatan Harapan akhirnya dapat menuntut kemenangan.

Anwar telah diampunkan dan dibebaskan dari satu lagi penjara tidak lama selepas itu, dan Mahathir menamakan Anwar penggantinya.

Tetapi peralihan kuasa tidak pernah berlaku.

Selepas kerajaan PH tumbang, ahli politik veteran Muhyiddin Yassin yang dianggap mendapat sokongan ahli Parlimen dan mengangkat sumpah sebagai perdana menteri kelapan Malaysia.

Pengarah Komunikasi PKR Fahmi Fadzil menegaskan Anwar tidak seharusnya dipersalahkan atas kemelut Melaka.

“Ia adalah keputusan kolektif, sebarang keputusan yang dibuat dalam PH dibuat secara kolektif. Pada masa itu, untuk menyokong Idris adalah keputusan kolektif,” katanya kepada Al Jazeera.

Parti Keadilan Rakyat diasaskan oleh isteri Anwar Wan Azizah Wan Ismail selepas Anwar dipecat, dituduh liwat dan dipenjarakan. Bendera itu melambangkan mata hitam yang dibangunkan Anwar selepas dipukul dalam tahanan [File: Lai Seng Sin/AP Photo]

Ini bukan kali pertama Anwar gagal menyampaikannya.

September lalu, bekas timbalan perdana menteri itu mendakwa beliau mempunyai majoriti yang kuat, menggerunkan dan meyakinkan untuk membentuk kerajaan, tetapi hanya melihat rancangannya gagal.

Dan selepas Muhyiddin meletak jawatan selepas kehilangan sokongan pada Ogos, Anwar sekali lagi mendakwa majoriti untuk membentuk kerajaan – hanya kalah kepada Naib Presiden UMNO Ismail Sabri Yaakob yang menjadi perdana menteri kesembilan negara.

Malah, Anwar telah mendakwa mempunyai jumlah itu seawal 2008 apabila dia mengadakan perhimpunan besar-besaran mendakwa dia mempunyai sokongan yang mencukupi untuk menggantikan Perdana Menteri ketika itu Abdullah Ahmad Badawi, tetapi tiada apa yang berlaku.

Al Jazeera meminta untuk temu bual dengan Anwar, tetapi pejabatnya tidak memberi maklum balas pada masa penerbitan.

Antara yang dilihat sebagai bakal pengganti Anwar ialah wajah yang lebih muda dan segar, seperti anak perempuannya sendiri, Nurul Izzah Anwar, dan Naib Presiden PKR Rafizi Ramli.

Selepas kekalahan itu, Rafizi, yang mengekalkan profil politik yang rendah sejak beberapa tahun lalu, menulis tweet bahawa beliau berharap pemimpin Pakatan akan mengkaji keputusannya, “menolak ego”, dan melakukan yang lebih baik dalam pilihan raya umum akan datang.

Malah Anthony Loke dari DAP, bekas menteri pengangkutan, membayangkan PH tidak seharusnya bertegas untuk menamakan Anwar sahaja untuk jawatan tertinggi, mencadangkan nama lain juga dipertimbangkan.

Kumpulan pro-Anwar, Otai Reformasi membela Anwar, berkata beliau tidak sepatutnya dijadikan “kambing hitam” untuk keputusan pilihan raya Melaka.

Bercakap kepada Al Jazeera, Pengarah Komunikasi Amanah Khalid Samad berkata Anwar mempunyai kelemahan tetapi itu tidak bermakna beliau perlu pergi, lebih-lebih lagi memandangkan sumbangannya dalam mengubah wajah politik Malaysia.

“Anwar ada kelemahannya tetapi tiada siapa yang sempurna. Jika kita membuat keputusan berdasarkan kelemahan, tidak akan ada calon yang sempurna. Kita mesti duduk bersama dan membuat keputusan,” katanya merujuk kepada pilihan gabungan itu untuk perdana menteri. Beliau tidak menghuraikan apa yang beliau anggap kelemahan Anwar.

Pembaharuan adalah sebahagian daripada rayuan bagi mereka yang mengundi gabungan Pakatan Harapan. Tetapi konservatif menentang perubahan, dan kerajaan berundur daripada menandatangani konvensyen anti-diskriminasi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu selepas beribu-ribu etnik Melayu Islam, kumpulan etnik majoriti negara, membantah rancangan itu. [File: Mohd Rasfan/AFP]

Khalid, yang mewakili bandar raya Shah Alam, ragu-ragu mengenai siapa yang Pakatan perlu namakan untuk mengambil alih kuasa menjelang pilihan raya umum ke-15, tetapi berkata ia akan menjadi keputusan kolektif semua parti PH.

“Majlis presiden PH akan membuat keputusan apabila tiba masanya. Kami berjuang untuk cita-cita tertentu, bukan individu tertentu. Sesiapa yang membawa cita-cita ini dan boleh menyatukan semua pihak adalah pilihan yang jelas,” katanya.

Mencari visi

Keputusan Melaka telah menyerlahkan masalah yang dihadapi oleh gabungan itu kerana ia cuba memenangi semula kuasa dalam sebuah negara, iaitu 60 peratus Melayu Islam, tetapi mempunyai komuniti besar orang keturunan Cina dan India serta kumpulan etnik Orang Asli. Pilihan raya di negeri Borneo Sarawak akan berlangsung hujung bulan ini.

Penganalisis berkata agenda utama adalah untuk memenangi undi etnik Melayu selepas pemergian Bersatu, pernah menjadi parti Mahathir, tetapi kini di bawah Muhyiddin dan kini sebahagian daripada kerajaan Perikatan Nasional (PN).

Ei Sun Oh, seorang felo kanan di Institut Hal Ehwal Antarabangsa Singapura, berkata Anwar, yang sering dilihat terlalu liberal oleh orang Melayu dan terlalu konservatif agama oleh bukan Islam, telah gagal dalam rayuannya kepada orang Melayu.

“Pengundi mengundi PN yang mengandungi Bersatu perkauman dan PAS yang beragama. Terutamanya dilema yang dihadapi oleh PH yang dikatakan progresif dan liberal yang mendapati sukar untuk menawan pangkalan pengundi Melayu yang semakin konservatif, perkauman dan beragama, tua dan muda,” katanya kepada Al Jazeera.

Ahli politik dalam Pakatan juga prihatin.

“Pangkalan pengundi berkata sesuatu. PH berada dalam kebingungan, kita tidak mempunyai parti Melayu nasionalis seperti yang kita lakukan pada 2018 bersama Bersatu,” kata Ahli Parlimen Klang DAP Charles Santiago.

Selain meraih undi Melayu, PH juga perlu mencuba dan memikat anak muda untuk mencapai matlamat tersebut.

Gabungan itu menyaksikan sokongannya di kalangan belia hilang, sebahagian besarnya disebabkan oleh kegagalan mereka melaksanakan pembaharuan yang dijanjikan semasa mereka berkuasa, seperti pemansuhan undang-undang yang menindas seperti Akta Hasutan, menghapuskan pinjaman pelajar, dan menyertai Konvensyen Antarabangsa mengenai Penghapusan Segala Bentuk Diskriminasi Kaum (ICERD). Rancangan itu digugurkan selepas bantahan besar-besaran oleh etnik Melayu.

Bekas budak poster pemuda PH, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman, juga telah meninggalkan barisan untuk menubuhkan Muda, parti berasaskan belianya sendiri. Parti itu masih belum memperoleh pendaftaran rasmi, tetapi telah mencipta saingan baharu dalam usaha Pakatan untuk menarik pengundi muda.

Orang muda telah menemui suara politik mereka di Malaysia, tetapi telah mengkritik bukan sahaja kerajaan baru-baru ini, tetapi juga pembangkang Pakatan Harapan. [File: Arif Kartono/AFP]

Dengan Malaysia akhirnya bersedia untuk menurunkan umur mengundi kepada 18 tahun – satu pembaharuan yang diusahakan oleh Syed Saddiq semasa beliau menjadi menteri belia dan sukan – undi belia bersedia untuk memperluaskan pengundi daripada 14.9 juta semasa pilihan raya 2018, kepada 22.7 juta pada 2023, tarikh akhir untuk pilihan raya akan datang.

Penolong Pengarah Pendidikan Politik DAP, Ong Kian Ming berkata PH harus mengeluarkan naratif yang lebih berorientasikan belia yang memfokuskan kepada peluang pekerjaan, teknologi dan pendidikan untuk meraih undi orang muda.

“PH perlu berkumpul semula untuk mempersembahkan naratif baharu dan lebih menarik yang bergerak ke hadapan. Pemimpin PH mesti menunjukkan visi dan hala tuju kepada pengundi di Malaysia untuk mengubah sentimen semasa yang suam-suam kuku dan tidak menyokong PH,” kata Ong, yang merupakan ahli parlimen Bangi di pinggir Kuala Lumpur.

Bagi penganalisis Welsh, kuncinya ialah Anwar.

Beliau berkata veteran berusia 74 tahun itu perlu memberi laluan kepada mereka yang mempunyai idea yang lebih dinamik – jika PH mahu mencabar secara berkesan dalam pilihan raya akan datang.

“Isunya di sini beliau (Anwar) jelas tidak mahu memberi laluan. Ramai orang berpendapat ia adalah mengenai cita-cita peribadinya dan dia kehilangan sokongan ahli parti dan asas politik.

“Anda perlu meletakkan pemimpin yang lebih muda dan menjenamakan semula sebagai gabungan. Pendek kata, Anwar perlu menyusun rancangan keluar,” katanya.