Skuad Harimau Malaya bersiap sedia untuk berlepas ke Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur dan seterusnya ke Singapura untuk Piala AFF, 3 Disember 2021. — Gambar dari Facebook/Persatuan Bola Sepak Malaysia
Skuad Harimau Malaya bersiap sedia untuk berlepas ke Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur dan seterusnya ke Singapura untuk Piala AFF, 3 Disember 2021. — Gambar dari Facebook/Persatuan Bola Sepak Malaysia

KUALA LUMPUR, 3 Dis — Selepas kecewa pada perlawanan akhir pada edisi lepas, Harimau Malaya memberitahu akan membalas dendam terhadap Vietnam pada Piala AFF akan datang, yang akan bermula Ahad ini hingga 1 Januari di Singapura.

Dalam ceramah semangat semasa sarapan pagi bersama pasukan kebangsaan pagi tadi, Presiden Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), Datuk Hamidin Mohd Amin berkata peringkat Asia Tenggara tidak seharusnya menjadi masalah kepada skuad kebangsaan.

“Saya ingin menegaskan di sini bahawa kali ini kita mesti menewaskan Vietnam untuk membuktikan Malaysia sama kuat dan hebat.

“Apabila anda berada dalam pasukan dan menyarung jersi Harimau Malaya, saya mahu semua pemain memberikan yang terbaik dan kekal fokus sepanjang kejuaraan,” katanya dalam satu kenyataan.

Malaysia yang diundi dalam Kumpulan B akan membuka kempen menentang Kemboja Isnin ini (6 Disember), diikuti Laos (9 Disember), Vietnam (12 Disember) dan Indonesia (19 Disember) dalam misi mencapai sasaran mara ke akhir untuk kali kedua berturut-turut.

Kali terakhir Harimau Malaysia mencatat kemenangan ke atas Vietnam ialah kejayaan 4-2 pada separuh akhir kedua Piala AFF 2014, manakala enam pertemuan berikutnya dalam pelbagai kejuaraan menyaksikan Naga Emas itu menang lima kali dan seri sekali.

Paling memeritkan apabila Piala AFF 2018 terlepas dari genggaman Malaysia, apabila mereka tewas tipis menerusi keputusan agregat 2-3, selepas terikat 2-2 di Stadium Nasional, Bukit Jalil pada perlawanan akhir pertama dan tewas 0-1 pada perlawanan. final kedua di Hanoi.

Hamidin menganggap skuad bimbingan Tan Cheng Hoe yang berlepas ke Singapura petang tadi sebagai barisan terbaik dengan gandingan pemain muda dan pemain berpengalaman untuk menggalas tanggungjawab masing-masing dalam pertandingan itu.

“We have young players like Mukhairi Ajmal Mahadi, Luqman Hakim Shamsudin and Arif Aiman Hanapi; older players like Safawi Rasid, experienced senior players like Aidil Zafuan Abdul Radzak, Baddrol Bakhtiar and Khairul Fahmi Che Mat, and heritage players such as Dion Cools, Junior Eldstal and Quentin Cheng.

“Kami juga mempunyai pemain naturalisasi, Guilherme de Paula dan 20 pemain yang berlepas dari Kuala Lumpur, dengan empat pemain dari luar negara, yang akan menyertai pasukan di Singapura nanti — Junior, Dominic Tan, Luqman Hakim dan Dion Cools — saya rasa sudah bersedia. memikul tanggungjawab membawa nama Malaysia,” katanya.

Dalam pada itu, Hamidin menggesa rakyat Malaysia mendoakan kejayaan Harimau Malaya, selepas menceriakan dan menyokong pasukan itu pada Piala AFF 2018, yang jelas menjadi pemangkin melonjakkan pemain negara muncul naib juara edisi itu.

“Kali ini, tidak mustahil untuk kita mengulangi kejayaan mara ke final dan menjulang Piala walaupun menyedari kekangan Covid-19 akan menyukarkan kita semua berada di Singapura.

“Tetapi marilah kita di Malaysia mendoakan kejayaan pasukan dan terus memberi sokongan padu walaupun berada dari jauh,” tambahnya. — Bernama