KUALA LUMPUR: Pertumbuhan ekonomi digital Malaysia semakin menarik dengan pendapatan e-dagang meningkat hampir AS$190 bilion, meningkat 23 peratus, untuk sembilan bulan pertama tahun ini (9M 2021), berbanding tempoh sama tahun lalu.

Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz (gambar) berkata pendigitalan sentiasa menjadi kepentingan strategik kepada Malaysia kerana ia mencari pertumbuhan ekonomi yang inklusif dan mampan.

Pada 2020, ekonomi digital Malaysia membentuk 22 peratus daripada Keluaran Dalam Negara Kasar dan dijangka menjana sekitar 500,000 pekerjaan menjelang 2025.

“Jadi kami menghampiri pendigitalan secara strategik, kami mengadakan kerjasama dengan sektor swasta, memberi insentif kepada orang ramai untuk menjadi digital serta menyediakan geran dan bantuan kepada perniagaan yang lebih kecil supaya mereka boleh mendapat manfaat daripada e-pembayaran dan meluaskan jangkauan pelanggan mereka pada e-platform, ” katanya dalam Forum Infinity maya di terminal Bloomberg.

Selaras dengan itu, beliau berkata Malaysia juga telah melihat penyelesaian pembayaran digital berkembang dengan ketara tahun lepas dengan peningkatan 664 peratus dalam pendaftaran peniaga.

“Institusi kewangan, terutamanya daripada sektor swasta, turut memohon kerajaan meningkatkan pendigitalan perusahaan kecil dan sederhana (PKS) melangkaui pembiayaan kepada penyelesaian terbuka dengan mendigitalkan rangkaian penuh operasi PKS.

“Ia akan menjadi satu pembaziran yang nyata jika semua yang kita peroleh daripada pendigitalan hanyalah cara yang lebih mudah untuk berurus niaga bagi barangan dan perkhidmatan,” katanya.

Tengku Zafrul juga mengakui bahawa walaupun tiada negara yang terlepas daripada kesan pandemik Covid-19, kemajuan dalam kesediaan digital dan kesan teknologi yang meluas telah membolehkan Malaysia mengurangkan kesan yang lebih teruk daripada sekatan dan mencegah lebih kekal. parut ekonomi.

“Walaupun banyak perniagaan fizikal terhad pada bulan-bulan awal penutupan, teknologi telah membenarkan aktiviti dalam talian diteruskan seperti yang dilihat dalam pelbagai industri seperti membeli-belah runcit dan bilangan penghantaran makanan yang telah meningkat,” katanya. “Ringkasnya, pendigitalan adalah kritikal dalam mengukuhkan daya tahan ekonomi kami.”

Bagaimanapun, beliau berkata masih banyak ruang untuk pembangunan dan kerajaan kekal komited untuk pendigitalan ekonomi selanjutnya, sambil menyatakan bahawa Malaysia telah melancarkan pelan tindakan ekonomi digital untuk memperkasakan rakyat Malaysia dalam semua lapisan masyarakat dengan celik digital, penciptaan pekerjaan bernilai tinggi, pendidikan fintech, dan penjagaan kesihatan.

Pelan tindakan itu, yang merupakan pelan jangka panjang sehingga 2030, akan dilaksanakan dalam tiga fasa dan akan merangkumi pelaburan dalam rangka kerja digital, aktiviti pengukuhan telekomunikasi, pelancaran 5G di seluruh negara, pengukuhan penyedia perkhidmatan awan, dengan kesemuanya menelan kos AS$15 bilion.

Bagi Malaysia, beliau berkata teras pendigitalan mestilah keterangkuman, iaitu untuk mewujudkan masyarakat yang lebih saksama.

“Jadi ketersambungan dan akses internet adalah pemboleh penting untuk mengurangkan jurang kekayaan dan pendapatan dan seperti yang telah diajar oleh wabak itu kepada kita, ia semakin penting.

“Jadi kami melakukan semua yang kami mampu untuk membolehkan persekitaran digital. Melangkah ke hadapan, kami juga akan mengikuti jejak langkah negara seperti India dalam melaksanakan identiti digital nasional yang akan menyokong pendigitalan selanjutnya,” katanya.

Mengenai perundangan teknologi dan infrastruktur digital, beliau berkata Malaysia masih berkembang dalam ruang itu kerana keadaannya sangat dinamik dan lancar.

“Dari segi tadbir urus, infrastruktur digital kami mesti direka bentuk untuk menunjukkan ketelusan dan akauntabiliti dalam membuat keputusan.

“Prinsip-prinsip ini akan menetapkan asas untuk lebih banyak inovasi merentas ekonomi untuk tahun-tahun akan datang. Kami mahu menyepadukan titik data yang berbeza merentas bidang penting seperti penjagaan kesihatan, identiti peribadi dan korporat, perkhidmatan kerajaan, perniagaan dan kewangan. Ini juga untuk memenuhi pelbagai keperluan sosio-ekonomi,” katanya lagi.-Bernama