Dalam nota penyelidikannya hari ini, AmInvestment mengatakan pihaknya mengekalkan permintaan 'beli' kepada TM, dengan nilai saksama berdasarkan aliran tunai diskaun tidak berubah sebanyak RM7.10 sesaham.  - Gambar oleh Mukhriz Hazim
Dalam nota penyelidikannya hari ini, AmInvestment mengatakan pihaknya mengekalkan permintaan ‘beli’ kepada TM, dengan nilai saksama berdasarkan aliran tunai diskaun tidak berubah sebanyak RM7.10 sesaham. – Gambar oleh Mukhriz Hazim

Langgan saluran Telegram kami untuk maklumat terkini mengenai berita yang perlu anda ketahui.

KUALA LUMPUR, 3 Mei – AmInvestment Bank Bhd menjangkakan Telekom Malaysia (TM) akan mencatatkan hasil kewangan yang kukuh untuk suku pertama 2021 (Q1 2021), memandangkan inisiatif pengoptimuman kos berterusan kumpulan dan penjualan yang tidak dapat disangkal hak penggunaan sambungan kapal selam borong .

Dalam nota penyelidikannya hari ini, AmInvestment mengatakan pihaknya mempertahankan permintaan “beli” kepada TM, dengan nilai saksama berdasarkan aliran tunai diskaun tidak berubah sebanyak RM7.10 sesaham.

“Ramalan kami tidak berubah berikutan perbincangan kami dengan pihak pengurusan baru-baru ini. Sebagai petunjuk dari variasi yang luas pada masa lalu, Q1 menyumbang antara 17 peratus hingga 30 peratus tahun kewangan 2018 (FY) 2018 hingga FY20 untung bersih normal, ā€¯katanya.

Sementara itu, rumah penyelidikan itu mengatakan cadangan penggabungan Celcom-Digi tidak mungkin mempengaruhi pendapatan TM secara substansial, memandangkan Unifi Mobile tidak memberikan sumbangan yang signifikan terhadap pendapatan kumpulan pada tahap ini.

“Walaupun TM tidak memberikan perincian pelanggan, kami memahami bahawa pendapatan sebelum cukai dan faedah Unifi Mobile sedikit positif dan terus meningkat dengan baik pada Q1FY21.

“Walaupun ramalan pertumbuhan pendapatan FY21 diharapkan tidak berubah atau mencatat satu digit rendah, ia akan disokong oleh kadar pertumbuhan tahunan Unifi yang kuat untuk FY17 – FY20 sebanyak 16 peratus dan peningkatan permintaan data yang cepat,” katanya. sambil menambah bahawa Unifi menyumbang 42 peratus daripada pendapatan FY20 TM.

Sementara itu, ia menyatakan bahawa walaupun perjanjian kerjasama serat selama 20 tahun antara Celcom, Digi dan Maxis, kemungkinan celcos memintas TM untuk menawarkan perkhidmatan serat ke rumah secara langsung saat ini tidak dapat dipastikan, mengingat usaha pemerintah untuk meminimumkan pertindihan sumber untuk 5G penyebaran.

Untuk jangka masa panjang, TM One – cabang penyelesaian perniagaan perusahaan dan sektor awam – dijangka mendapat momentum, memandangkan TM telah dipilih untuk menjadi satu-satunya penyedia perkhidmatan awan domestik bersama dengan pengendali antarabangsa, Microsoft, Google dan Amazon.

Pada tengah hari, saham TM diperdagangkan pada RM5.71, dengan 472.600 saham bertukar tangan. – Bernama