Minister of International Trade and Industry Datuk Seri Mohamed Azmin Ali speaks to reporters at the Putrajaya International Convention Centre March 1, 2020. — Picture by Shafwan Zaidon
Minister of International Trade and Industry Datuk Seri Mohamed Azmin Ali speaks to reporters at the Putrajaya International Convention Centre March 1, 2020. — Picture by Shafwan Zaidon

Langgan saluran Telegram kami untuk maklumat terkini mengenai berita yang perlu anda ketahui.

KUALA LUMPUR, 3 Mei – Malaysia telah mengusulkan untuk mengadakan lebih banyak kerjasama dengan Pavilion Emiriah Arab Bersatu (UAE) di Expo 2020 Dubai yang dijadualkan semula, yang kini akan berlangsung dari 1 Oktober 2021 hingga 31 Mac 2022.

Menteri Kanan merangkap Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali berkata, kerjasama itu boleh dilakukan dalam bidang seperti pemadanan perniagaan, program sosial, seminar, dan pertukaran jemputan sebagai penceramah / khalayak.

“Bidang kolaborasi yang ditingkatkan ini bertujuan mewujudkan lebih banyak peluang perniagaan dan meningkatkan hubungan dua hala antara kedua negara,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Mohamed Azmin pada hari Ahad mengunjungi Malaysia Pavilion pada pameran enam bulan sebagai sebahagian daripada inisiatif Misi Perdagangan dan Pelaburan ke UAE yang kini diterajui.

Lawatan ini bertujuan untuk mengikuti perkembangan paviliun, yang akan menarik penyertaan 300 syarikat Malaysia, 5,000 delegasi untuk program perdagangan dan perniagaan Malaysia, dan satu juta pengunjung sepanjang pameran tersebut.

Menteri itu mengatakan bahawa penting bagi Malaysia untuk meletakkan proposisi nilai, yang dapat meningkatkan kelebihannya dalam teknologi dan sains masa depan, pelaburan dan persekitaran perniagaan yang kondusif, serta banyak peluang di sektor ekonomi baru dan baru muncul seperti teknologi kewangan, Industri 4.0, taman perindustrian eko dan tenaga boleh diperbaharui.

“Penyertaan Malaysia dalam World Expo akan dapat menonjolkan kawasan-kawasan baru ini kepada rakan-rakan bernilai tinggi dari seluruh dunia dan ini sangat tepat pada masanya dalam konteks ekonomi yang mencabar sekarang,” katanya.

Mohamed Azmin berkata, ekspo itu akan memainkan peranan penting dalam mempromosikan kekuatan Malaysia sebagai hab perdagangan dan pelaburan untuk perniagaan di rantau Timur Tengah, Afrika Utara dan Asia Selatan (Menasa) dan seterusnya.

Katanya, pameran itu, yang akan disertai oleh 192 negara dan organisasi antarabangsa, disasarkan untuk menarik 25 juta pengunjung sepanjang pameran antarabangsa enam bulan itu.

“Memandangkan skala ekspo yang paling dinanti-nantikan ini, syarikat Malaysia dapat memanfaatkan platform sepenuhnya untuk mempercepat pemulihan perniagaan mereka akibat kesan pandemi Covid-19,” katanya.

Sebelum lawatannya ke Expo Dubai 2020, Mohamed Azmin memanggil Reem Ebrahim Al Hashimy, Menteri Negara UAE untuk Kerjasama Antarabangsa.

“Saya menyampaikan kepada Tuan Yang Terutama Reem Ebrahim bahawa sangat penting bagi UAE untuk melaksanakan acara tersebut walaupun menghadapi kesulitan yang disebabkan oleh wabak itu.

“Pameran ini pasti berfungsi sebagai platform penting untuk peluang perniagaan dalam menghadapi kelembapan ekonomi global yang disebabkan oleh pandemi Covid-19,” tambahnya. – Bernama