Seorang pegawai tinggi Gedung Putih mengatakan pada hari Ahad bahawa Amerika Syarikat akan memulakan perbincangan dengan Organisasi Perdagangan Dunia (WTO) mengenai pengedaran lebih banyak penyakit koronavirus yang sangat diperlukan.

Washington berada di bawah tekanan untuk menangguhkan peraturan paten untuk vaksin COVID ketika India memperbaharui seruannya untuk pengabaian sementara untuk membantu meningkatkan pengeluaran dan meredakan gelombang keduanya.

Wakil Perdagangan AS Katherine Tai akan memulakan perbincangan “mengenai bagaimana kita boleh mendapatkan vaksin ini dengan lebih banyak diedarkan, lebih banyak dilesenkan, dan lebih banyak dikongsi,” kata ketua kakitangan Gedung Putih Ron Klain kepada penyiar CBS.

Ditanya apa pendapat Washington mengenai pengecualian hak paten itu, Klain berpendapat bahawa pengeluaran vaksin India diperlahankan kerana kekurangan bahan dan bukannya hak harta intelek.

“Hak harta intelek adalah sebahagian daripada masalah. Tetapi sebenarnya, pembuatan adalah masalah terbesar,” katanya.

“Kami mempunyai sebuah kilang di AS yang memiliki hak kekayaan intelektual penuh untuk membuat vaksin. Mereka tidak membuat dos kerana kilang itu mempunyai masalah.”

Berikut adalah berita lain yang berkaitan dengan coronavirus dari seluruh dunia.

Eropah

Jerman negara paling ramai penduduk di Rhine-Westphalia Utara mengurangkan sekatan coronavirus untuk orang yang diimunisasi.

Orang yang diberi vaksin dan mereka yang pulih dari COVID-19 tidak perlu lagi mengemukakan ujian COVID-19 di mana ujian sedemikian adalah wajib.

“Ini adalah langkah pertama untuk menempatkan orang yang divaksinasi dan pulih setara dengan mereka yang telah diuji negatif,” kata perdana menteri Armin Laschet.

Kerajaan persekutuan Jerman merancang untuk mengemukakan peraturan di seluruh negara pada hari-hari berikutnya untuk melonggarkan langkah-langkah coronavirus untuk orang yang diimunisasi.

Institut Robert Koch negara itu pada Isnin melaporkan 9,160 ujian positif baru dan 84 kematian baru. Kejadian tujuh hari kebangsaan meningkat sedikit kepada 146.9 kes setiap 100,000 orang setiap minggu.

Dalam Perancis, maksimum 1,000 penonton akan dibenarkan untuk menghadiri kejohanan tenis Terbuka Perancis, dengan kemampuan gelanggang dibatasi pada 35%.

Had tersebut akan dinaikkan kepada 65% dan 5,000 peminat mulai 9 Jun, tepat pada masanya untuk suku akhir kejohanan, kata Menteri Sukan Perancis Jean-Michel Blanquer pada hari Ahad.

Asia Pasifik

Malaysia telah mengesan kes pertama varian coronavirus yang pertama kali dikenal pasti di India, lapor Kementerian Kesihatan pada hari Ahad.

Pengumuman itu dibuat hanya beberapa hari selepas Malaysia mengenakan larangan penerbangan dari India.

Varian itu, B.1.617, terdeteksi di sebuah kebangsaan India yang ditayangkan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur, menurut Kementerian Kesihatan.

Australia pada hari Isnin mula memberi vaksin kepada lebih dari 50 orang dengan vaksin AstraZeneca coronavirus, kata Kementerian Kesihatan.

Afrika

Afrika Selatan dijadual menerima 4.5 juta inokulasi coronavirus BioNTech-Pfizer menjelang bulan Jun, kata Menteri Kesihatan Zweli Mkhize dalam satu kenyataan pada hari Ahad.

Kumpulan pertama sebanyak 325.260 dos dijangka tiba di Johannesburg pada malam Ahad, kata Mkhize, dengan jumlah yang sama dijangka setiap minggu hingga akhir bulan ini.

Negara ini adalah benua yang paling teruk terjejas oleh wabak koronavirus, dengan lebih daripada 1.5 juta jangkitan, termasuk 54.406 kematian.

Sejauh ini, hanya 318,670 orang di Afrika Selatan, terutama pekerja penjagaan kesihatan, yang diberi vaksin, menurut AFP.

Awal tahun ini, Afrika Selatan menjual dosis AstraZeneca yang dibelinya di tengah-tengah ketakutan bahawa ia akan kurang berkesan terhadap varian coronavirus tempatan. Pemerintah mengatakan pihaknya juga mengharapkan lebih banyak dos Johnson & Johnson dari kilang tempatan pada pertengahan Mei.

fb / msh (AFP, AP, dpa, Reuters)