Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican bercakap kepada pemberita selepas melancarkan Skim Pembiayaan Industri Sukan di Kementerian Belia dan Sukan di Putrajaya, 11 Mac 2021. - Gambar Bernama
Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican bercakap kepada pemberita selepas melancarkan Skim Pembiayaan Industri Sukan di Kementerian Belia dan Sukan di Putrajaya, 11 Mac 2021. – Gambar Bernama

Langgan saluran Telegram kami untuk maklumat terkini mengenai berita yang perlu anda ketahui.

KUALA LUMPUR, 3 Mei – Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican hari ini memerintahkan Majlis Sukan Negara (NSC) untuk meneliti dakwaan penderaan mental setelah adik-beradik atlet kebangsaan membawa ke media sosial untuk mendedahkan tingkah laku keji seorang Jurulatih Taekwando.

Reezal Merican menanggapi posting media sosial oleh Lavinniaa Subramaniam semalam, yang mendakwa bahawa adiknya – Dhaassheni Subramaniam, 23 tahun – dipermalukan di hadapan pasukan kebangsaan oleh jurulatih Rusfredy Tokan Petrus, yang mencerca dirinya, termasuk mengenai ibunya yang telah meninggal dunia.

“Terima kasih atas maklumatnya. Saya telah mengarahkan ketua pengarah NSC Malaysia untuk menyiasat perkara ini dengan segera, ‚ÄĚkata Reezal dalam jawapan di Twitter.

YBM @reezal_merican, adakah ini bagaimana wira negara kita diperlakukan oleh MSN?

Kebajikan atlit negara tidak dijaga dan dihina oleh ketua jurulatih dan tiada tindakan diambil oleh pihak MSN walaupun telah dilapor !

Pelatih juga mabuk, tolong bantu perhatian pls pic.twitter.com/aTCLE4vMuV

– Dharshinee Suresh Kumar (@ayeitsdharsh) 3 Mei 2021

Laporan polis yang dibuat semalam oleh ayah Dhaassheni, Subramaniam Raghavan, juga dikongsi di media sosial yang memperincikan dakwaan penyalahgunaan itu.

Laporan itu mendakwa bahawa pada pukul 9.30 malam pada 28 April, Rusfredy didakwa memanggil semua atlet Taekwondo di premis NSC di Bukit Jalil, dan berbicara kasar kepada atlet tersebut.

“Dia kemudian menghampiri anak perempuan saya dan mengucapkan kata-kata yang sangat kasar seperti ‘abang saya mati untuk negara, tetapi ibu anda mati kerana apa-apa’. Pelatih kemudian memberitahu anak perempuan saya bahawa dia akan menggunakan ‘kabelnya’ untuk menghilangkan anak perempuan saya dari pasukan kebangsaan, “baca laporan Subramaniam.

Subramaniam juga melaporkan bahawa Rusfredy didakwa berbau alkohol pada waktu kejadian.

Ketika dihubungi, Lavinniaa mengatakan bahawa kakaknya telah menyertai pasukan Taekwondo kebangsaan pada bulan Ogos tahun lalu, dan Rusfredy secara mental telah mendera adiknya sejak beberapa ketika sejak itu.

“Kami bahkan tidak tahu mengapa dia melakukan ini padanya,” katanya.

Dia menambah bahawa ibu mereka meninggal pada tahun 2017 kerana barah.