Laporan itu memetik sumber pasaran yang tidak dinamakan, termasuk kakitangan dari DNB;  ditugaskan untuk membina infrastruktur 5G, sebagai mengesahkan bahawa TM telah bersetuju minggu ini, untuk menyertai percubaan.  — Gambar oleh Mukhriz Hazim
Laporan itu memetik sumber pasaran yang tidak dinamakan, termasuk kakitangan dari DNB; ditugaskan untuk membina infrastruktur 5G, sebagai mengesahkan bahawa TM telah bersetuju minggu ini, untuk menyertai percubaan. — Gambar oleh Mukhriz Hazim

KUALA LUMPUR, 3 Dis — Telekom Malaysia Berhad (TM) telah mendaftar untuk percubaan perintis bagi akses kepada perkhidmatan wayarles rangkaian generasi kelima (5G) Malaysia, selepas pesaingnya menolak pelancaran oleh Digital Nasional Berhad (DNB) yang dikawal kerajaan. , lapor akhbar The Straits Times (ST) Singapura.

Laporan itu memetik sumber pasaran yang tidak dinamakan, termasuk kakitangan dari DNB; ditugaskan untuk membina infrastruktur 5G, sebagai mengesahkan bahawa TM telah bersetuju minggu ini, untuk menyertai percubaan.

ST melaporkan bahawa dengan campur tangan Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dalam perkara itu, Celcom; yang berada di bawah perbadanan telekomunikasi multinasional berkaitan kerajaan Axiata Group Berhad, berkemungkinan akan mengikuti usaha TM.

“Yang lain masih mempertimbangkan. Tetapi percubaan akan bermula pada penghujung Disember dan orang ramai akan dapat menikmati 5G secara percuma selagi syarikat telekomunikasi mereka menyediakannya,” seorang pegawai DNB dilaporkan berkata, dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan.

ST melaporkan bahawa langkah TM akan memberi tekanan kepada empat pesaing mudah alih yang lebih besar — ​​dengan 40 juta akaun antara mereka, yang lebih suka mempunyai rangkaian 5G mereka sendiri.

TM yang menyediakan kebanyakan gentian Malaysia, juga mempunyai 2.5 juta pelanggan jalur lebar tetap. Bagaimanapun laporan itu mengatakan bahawa tidak diketahui sama ada ia merancang untuk melancarkan 5G wayarles tetap, yang akan menjadi lebih murah dan lebih cepat daripada amalan sedia ada untuk menarik kabel ke rumah dan pejabat. TM juga dilaporkan tidak menjawab pertanyaan.

Bulan lalu, DNB berkata ia belum memulakan rundingan rasmi dengan firma telekomunikasi tempatan untuk akses kepada rangkaian 5G Malaysia kerana tawaran akses rujukan (RAO) yang berkenaan belum dimuktamadkan.

Dalam satu kenyataan, DNB menyifatkan laporan berita Reuters mengenai perkara itu sebagai tidak tepat, dengan mendakwa tiada syarikat telekomunikasi utama yang melanggan untuk mengakses rangkaian 5G Malaysia yang dikendalikan oleh firma milik kerajaan itu.

Reuters menerbitkan laporan yang mendakwa bahawa tiada satu pun daripada syarikat penerbangan mudah alih utama Malaysia telah bersetuju untuk menggunakan rangkaian 5G kerajaan kerana isu ketelusan dan harga, menjelang pelancaran yang dirancang untuk bulan depan memetik agensi kerajaan dan eksekutif industri.

DNB juga menolak bahagian laporan Reuters yang mendakwa kos data 5G kepada syarikat telekomunikasi adalah tinggi, dengan mengatakan bahawa ia percaya kos setiap GB yang dikomunikasikan kepada syarikat telekomunikasi adalah jauh lebih rendah berbanding jika firma masing-masing perlu mengekalkan rangkaian 5G mereka sendiri.

Keputusan Kementerian Kewangan (MOF) untuk menggunakan 5G melalui sistem rangkaian borong tunggal (SWN) telah dikritik, dengan pengkritik menyamakan langkah itu sebagai monopoli. Pengkritik, termasuk penggubal undang-undang Pembangkang, mendakwa beberapa risiko yang dikaitkan dengan pendekatan SWN adalah kualiti perkhidmatan yang lebih buruk dan harga perkhidmatan 5G yang lebih tinggi untuk pengguna akhir.

Bagaimanapun, pegawai DNB telah berulang kali menolak kebimbangan itu.

Di bawah pendekatan SWN, DNB milik kerajaan akan menggunakan rangkaian 5G Malaysia dengan akses yang sama kepada MNO. Ini berbeza dengan amalan semasa di mana MNO telah menggunakan rangkaian 4G selari.

Anggaran kos keseluruhan DNB untuk membina dan menggunakan 5G di negara ini ialah sekitar RM16 bilion, tetapi The Star telah memetik ketua eksekutif DNB, Ralph Marshall sebagai berkata bahawa kos itu boleh meningkat kepada RM20 bilion menjelang 2030 apabila permintaan melonjak. Ia akan menelan belanja syarikat swasta sehingga RM30 bilion untuk membina infrastruktur, katanya.

ST melaporkan bahawa kira-kira 500 menara akan siap 5G di Kuala Lumpur, Putrajaya dan Cyberjaya menjelang akhir 2021, tetapi DNB dijangka melancarkan percubaannya dalam beberapa minggu sahaja, dengan demonstrasi media ditetapkan pada 6 Disember. Ia berkata bahawa kira-kira 80 peratus adalah menara sedia ada yang dimiliki oleh syarikat telekomunikasi swasta yang telah dilengkapi dengan tiang dan antena 5G.

Rangkaian 5G akan dilancarkan secara berperingkat di seluruh negara, dengan Malaysia menyasarkan liputan 80 peratus pada 2024.

ST melaporkan bahawa Ismail Sabri sendiri telah dipaksa untuk masuk, menyebabkan beberapa siri taklimat dengan ahli politik, pihak berkepentingan dan media.

Harga borong kekal sulit pada masa ini kerana penglibatan dengan pengendali rangkaian mudah alih (MNO) berterusan.

Laporan itu sekali lagi memetik sumber, berkata bahawa draf kedua kini berada di Majlis Komunikasi dan Multimedia Malaysia, selepas cadangan awal ditegur pihak berkepentingan.

“Dengan campur tangan perdana menteri, berkemungkinan satu lagi syarikat telekomunikasi berkaitan kerajaan Axiata — ia mengawal Celcom yang akan bergabung dengan DIGI tidak lama lagi — akan sejajar akhirnya, menjadikan Maxis dan U Mobile sebagai penahan,” lapor ST, sambil menambah bahawa bagaimanapun, syarikat akan menghadapi tekanan daripada pelanggan sekiranya mereka sahaja yang tidak menyediakan liputan 5G.