KUALA LUMPUR: Jumlah eksport sektor berasaskan kayu meningkat 9.9 peratus tahun ke tahun kepada RM6.04 bilion pada suku pertama (Q1) 2021 walaupun negara itu menghadapi wabak itu, kata Majlis Kayu Malaysia (MTC) .

Ketua Pegawai Eksekutif Muhtar Suhaili mengatakan tiga pasaran eksport utama – Eropah, Amerika dan Oceania – menunjukkan pertumbuhan eksport yang menggalakkan.

Eksport ke Eropah, pasar ketiga terbesar, menunjukkan pemulihan yang menjanjikan dengan jumlah eksport meningkat 9.9 peratus kepada RM561.2 juta.

“Ini disebabkan oleh peningkatan permintaan untuk produk DIY (lakukan sendiri) dan perabot kayu di antara mereka yang bekerja dari rumah serta pembelian yang lebih tinggi daripada biasa kerana kebimbangan pengimport terhadap kekurangan bekalan dan kenaikan harga,” katanya dalam satu kenyataan pada hari Selasa.

Produk utama yang dieksport ke pasaran ialah perabot kayu bernilai RM242.9 juta, alat tukang kayu (RM96.5 juta) dan kayu gergajian (RM73.9 juta).

Muhtar berkata eksport ke benua Amerika, pasaran terbesar, melonjak 46.9 peratus menjadi RM2.44 bilion pada Q1 2021.

Amerika Syarikat merupakan penyumbang utama dalam pasaran ini, membeli lebih daripada 60 peratus eksport perabot kayu negara ke benua itu. Eksport ke AS melonjak 47.1 peratus kepada RM1.93 bilion.

“Pertumbuhan positif ini disebabkan oleh pakej rangsangan ekonomi AS untuk mengurangkan beban individu dan perniagaan kerana kesan pandemik COVID-19 serta perang perdagangan AS-China yang secara tidak langsung membuka peluang perniagaan untuk negara-negara ASEAN termasuk Malaysia,” katanya.

Eksport ke pasaran Oceania, yang merangkumi Australia dan New Zealand, juga bertambah baik, mencatatkan kenaikan 19 peratus kepada RM297.7 juta.

Bagaimanapun, Muhtar mengatakan eksport ke pasaran Afrika dan Asia menyusut. Eksport ke Afrika turun 5.1 peratus kepada RM91.8 juta sementara eksport ke Asia turun 11 peratus kepada RM2.66 bilion. – Bernama