KUALA LUMPUR (9 Ogos): Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja di Perkhidmatan Awam dan Awam (CUEPACS) memberikan jaminan bahawa jentera pentadbiran kerajaan tidak akan terjejas oleh krisis politik semasa.

Presiden CUEPACS Adnan Mat mengatakan jentera pentadbiran kerajaan pada dasarnya bebas dari sistem politik parti, dan oleh itu penyampaian perkhidmatan pemerintah akan tetap utuh di tengah perkembangan politik semasa.

Dia menekankan bahawa penjawat awam mempunyai tahap profesionalisme yang tinggi kerana mereka semua telah berjanji untuk melayani rakyat dan negara.

“Walaupun terdapat tekanan dan cabaran yang dihadapi pada masa ini, CUEPACS yakin bahawa penjawat awam dapat melaksanakan tanggungjawab mereka tanpa dipengaruhi oleh situasi politik,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

CUEPACS juga menyatakan keyakinannya terhadap kemampuan dan kebijaksanaan semua penjawat awam terutama Ketua Setiausaha Kementerian dan ketua jabatan untuk terus berkhidmat secara profesional, walaupun telah diletak jawatan beberapa menteri baru-baru ini.

“Sebagai penjawat awam yang profesional dan berkecuali, kita tidak boleh dipengaruhi oleh unsur luaran yang akan mempengaruhi sistem penyampaian perkhidmatan awam,” katanya.

Pada masa yang sama, Adnan mengatakan CUEPACS berharap semua pemimpin politik dapat menemukan landasan bersama, yang berpusat di sekitar rakyat, untuk memastikan kestabilan negara, sambil menambahkan bahawa tumpuan harus diberikan kepada usaha-usaha untuk menahan transmisi Covid-19 dan menghidupkan kembali ekonomi.

Sejak minggu lalu, beberapa pemimpin politik melepaskan jawatan penting termasuk Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Dr Noraini Ahmad dan Menteri Tenaga dan Sumber Asli, Datuk Seri Shamsul Anuar Nasarah.