KUALA LUMPUR (3 Nov): Keuntungan bersih Fraser & Neave Holdings Bhd turun 31.6% kepada RM58.68 juta daripada RM85.76 juta setahun lalu berikutan kenaikan mendadak dalam harga komoditi dan perakaunan perbelanjaan penstrukturan semula, manakala hasil jatuh.

Hasilnya merosot 6% kepada RM896.26 juta untuk suku keempat berakhir 30 Sept 2021 (4QFY21) daripada RM953.7 juta pada 4QFY20 di tengah-tengah sekatan Covid-19 di Malaysia dan Thailand, tempat ia beroperasi.

Hasil perniagaan Malaysianya merosot 7.5% kepada RM457.9 juta, kata F&N dalam satu kenyataan. Walaupun penutupan di Thailand juga memberi kesan kepada jualan domestik, F&N berkata operasinya di sana mampu mengekalkan pertumbuhan marginal sebanyak 0.6% dalam hasil (dalam istilah Baht Thailand), hasil daripada pertumbuhan dua angka yang tinggi dalam eksport disebabkan oleh pelanggan baharu dan pesanan yang lebih tinggi. Bagaimanapun, terjemahan ringgit/baht Thai yang kurang memberangsangkan menyebabkan hasil yang lebih rendah dari segi ringgit, yang merosot sebanyak 4.8% kepada RM436.2 juta (4QFY20: RM458 juta).

Untuk FY21 penuh, keuntungan bersih kumpulan turun 3.7% kepada RM395.16 juta daripada RM410.38 juta, walaupun hasil meningkat kepada RM4.13 bilion daripada RM3.99 bilion, tidak disebabkan oleh harga komoditi yang lebih tinggi dan margin eksport yang lebih rendah. Ia juga terpaksa berdepan dengan penstrukturan semula dan perbelanjaan berkaitan Covid serta bahagian keuntungan yang lebih rendah daripada syarikat bersekutunya.

Kumpulan itu mencadangkan dividen akhir sebanyak 33 sen sesaham untuk FY21, sama dengan jumlah yang dibayar dalam tempoh yang sama tahun lepas. Jika diluluskan oleh pemegang saham, ini akan meningkatkan pembayaran FY21 kepada 60 sen sesaham, sama seperti FY20.

“TK2021 sudah pasti sukar dalam kedua-dua aspek permintaan dan kos. Walau bagaimanapun, kami kekal teguh dalam keutamaan jangka panjang kami dan melancarkan tonggak perniagaan keempat — Makanan Berbungkus Halal — dengan pemerolehan Syarikat Sri Nona. Pada tahun ini, kami juga menyelaraskan keperluan perniagaan kami dengan peluang yang dibentangkan oleh Covid-19 dan teknologi digital sambil meletakkan kesejahteraan rakyat dan komuniti kami di atas segalanya,” kata ketua pegawai eksekutif F&N Lim Yew Hoe.

Lim menambah bahawa kepelbagaian produk kumpulan dan kehadiran geografi menyumbang kepada daya tahannya pada TK21, manakala pengurusan kos berhemat membantu kumpulan mengurangkan harga komoditi yang lebih tinggi, serta kos pengangkutan dan gudang.

Melangkah ke hadapan, kumpulan itu berkata ia tetap berhati-hati dengan keadaan pasaran yang mencabar dan ketidaktentuan global yang berterusan akibat wabak itu dan akan menjadikan eksport sebagai fokus utama untuk operasinya di Malaysia dan Thailand.

“Kami bersedia untuk menunggangi pulangan menggalakkan aktiviti ekonomi di Malaysia dan Thailand untuk memacu jualan, terutamanya untuk perniagaan minuman dan tenusu sedia untuk diminum, serta saluran luar rumah. Kami akan terus menawarkan produk yang memenuhi keperluan pengguna yang berubah-ubah dan memperhalusi harga produk kami untuk melindungi perniagaan kami daripada tekanan kos termasuk peningkatan selanjutnya dalam harga komoditi dan bahan input lain,” tambah Lim.

Saham F&N naik 10 sen atau 0.37% untuk ditutup pada RM27 sesaham pada hari Rabu, memberikan kumpulan makanan dan minuman permodalan pasaran sebanyak RM9.9 bilion.