KUALA LUMPUR (3 Nov): Kementerian Luar Negeri, melalui Suruhanjaya Tinggi Malaysia di Singapura, akan terus memantau perkembangan kes pelaksanaan hukuman mati terhadap warganegara Malaysia Nagaenthran Dhamalingam.

Menteri Luar Datuk Saifuddin Abdullah, dalam satu kenyataan pada Rabu, berkata kementerian itu akan memberikan bantuan konsular yang sewajarnya kepada Nagaentran dan keluarganya, dan beliau juga telah menghantar surat kepada rakan sejawatannya dari Singapura berhubung kes itu.

Saifuddin berkata beliau juga telah menerima surat daripada Rangkaian Asia Anti-Death Penalty (ADPAN) melalui Ahli Parlimen Petaling Jaya Maria Chin Abdullah memaklumkan hukuman itu dan meminta Kementerian Luar membangkitkan kes itu kepada kerajaan Singapura, tambah kenyataan itu.

Nagaentran telah ditangkap oleh pihak berkuasa Singapura pada 22 April 2009, kerana menyeludup 42.72 gram diamorphine dan dijatuhi hukuman mati oleh Mahkamah Tinggi Singapura pada 22 Nov 2010.

Proses rayuan melalui mahkamah telah dibuat sehingga ke peringkat akhir iaitu melalui permohonan Pengampunan Presiden. Bagaimanapun, permohonan tersebut telah ditolak pada 1 Jun 2020.