PETALING JAYA: Mercu 2, menara pejabat korporat dalam KL Eco City (KLEC), dianugerahkan Premis Ditetapkan untuk status MSC Cybercentre oleh Malaysia Digital Economy Corp (MDEC), sehingga menjadikan seluruh KLEC (pix) sebagai Koridor Raya Multimedia (MSC) ) Pusat siber.

Status MSC Cybercentre diberikan kepada bandar, perbandaran, atau kompleks bangunan besar untuk menyediakan kawasan industri khusus dan khusus untuk syarikat berstatus MSC atau perniagaan yang difasilitasi Teknologi Maklumat dan Komunikasi (ICT) untuk mencari tempat operasi mereka.

Naib presiden eksekutif pemaju KLEC SP Setia Bhd, Tony Ling, berkata status tersebut merupakan penambahbaikan bagi perniagaan dan syarikat yang mencari ruang pejabat yang sesuai dengan strategi perniagaan mereka untuk digitalisasi.

“Status terbaru ini dan faedah tambahan akan menawarkan penyewa kami lebih banyak peluang rangkaian dan peningkatan perniagaan untuk meningkatkan objektif dan perkongsian organisasi mereka, memberikan mereka kelebihan daya saing untuk bersaing di peringkat global,” kata Ling.

Rang Undang-Undang Jaminan MSC Malaysia akan memberikan entiti insentif, hak dan keistimewaan kepada entiti yang berkelayakan. Ini merangkumi insentif kewangan, peruntukan dalam pengambilan pekerja berpengetahuan asing dalam bidang yang berkaitan dengan ICT / IT, kebebasan pemilikan, kebebasan untuk mendapatkan sumber modal di seluruh dunia, kemampuan untuk tender kontrak infrastruktur ICT atau IT Malaysia dan akses ke Pusat sehenti ICT untuk MDEC atau penyelesaian berkaitan IT, antara lain.

Sebagai salah satu daripada beberapa pembangunan terpadu & berorientasikan transit di negara ini, status MSC diharapkan menjadikan KLEC sebagai alamat yang sangat dicari. Terletak antara Petaling Jaya dan Kuala Lumpur di Bangsar, KLEC didirikan berdasarkan tonggak integrasi, hubungan dan kemampanan. Terhubung secara langsung ke hab rel bersepadu LRT-KTM dan Mid Valley City, bandar-dalam-bandar ini merangkumi menara pejabat komersial utama, kedai runcit, menara kediaman mewah dan hotel kelas perniagaan yang bergaya. Nilai anggaran kasarnya adalah RM7 bilion.

Penghargaan yang diperoleh KLEC merangkumi FIABCI Malaysia Property Awards, World Gold Award di FIABCI World Prix d’Excellence Awards 2020, BCA Green Mark Awards, Malaysia Landscape Architecture Awards dan StarProperty.my Awards.