KUALA LUMPUR (4 Okt): Sebanyak 63 perusahaan sosial (SE) telah menerima sokongan dana berjumlah RM10 juta di bawah Geran Pencocokan Impak Sosial (SIM) Pelan Pemulihan Ekonomi Nasional (PEN), kata Pusat Inovasi dan Kreativiti Global Malaysia (MaGIC) .

Dalam satu kenyataan, agensi itu, di bawah Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI), mengatakan bahawa 63 penerima geran dari sembilan negeri itu diramalkan akan memberikan nilai sosial yang dianggarkan melebihi RM40 juta melalui pelbagai inisiatif mereka.

SE yang disokong terutama menyediakan pendidikan, makanan dan minuman, serta program, intervensi atau penyelesaian berkaitan pertanian, dengan sekurang-kurangnya 30% inisiatif yang dipilih untuk dijalankan di seluruh negara atau dalam talian.

Pemangku ketua pegawai eksekutif Amiruddin Abdul Shukor berkata, MaGIC berharap dapat memupuk satu kitaran kebaikan yang baik, yang membolehkan beberapa amalan terbaik dapat dipertahankan, ditiru, diperluas dan diperkembangkan ke seluruh negara pada tahun-tahun mendatang melalui Pemberian SIM.

“Kami gembira dapat menyokong perusahaan sosial ini yang telah bekerja keras untuk mengumpulkan dana yang sama, atau lebih banyak lagi, melalui program crowdsourcing dan penaja korporat yang lain, sehingga menggandakan jumlah sokongan kewangan mereka melalui pemberian yang sepadan.

“Ini menunjukkan bahawa ada peningkatan kesadaran, penghargaan dan dukungan untuk inovasi sosial di Malaysia, yang merupakan indikator yang melekat pada masyarakat yang progresif, di mana kita mendorong pertumbuhan penyelesaian yang berkelanjutan dan berskala untuk meningkatkan kesejahteraan kolektif kita,” katanya .

Pemberian SIM merupakan langkah pemerintah untuk membangun kembali mata pencaharian masyarakat melalui SE di lima bidang impak, yaitu, perlindungan alam sekitar, keamanan makanan, kesihatan dan kesejahteraan sosial, penghidupan masyarakat dan pemeliharaan warisan.

Lebih dari satu pertiga dana SIM Grant yang diluluskan ditujukan untuk inisiatif penghidupan masyarakat, diikuti oleh 26% dana yang diluluskan untuk kesihatan dan kesejahteraan sosial.

Di samping itu, komuniti terpinggir, pemuda dan anak-anak membentuk sekitar 50% penerima, sementara masyarakat pribumi membentuk 30% lagi.

Dikatakan Jawatankuasa Persetujuan Bersama Geran SIM, yang terdiri daripada MOSTI, MaGIC, Yayasan Hasanah dan Yayasan Inovasi Malaysia – telah menerima 182 permohonan.

Sementara itu, pemohon yang tidak berjaya dimasukkan ke dalam dua inisiatif MaGIC lain, iaitu Social Impact Challenge Accelerator (SICA) dan program Buy For Impact.