KUALA LUMPUR: Pengumuman kerajaan untuk melaksanakan pembayaran tol menggunakan teknologi Radio Frequency Identification (RFID) di laluan utama Lebuhraya Utara-Selatan (PLUS) dari Juru, Pulau Pinang, ke Skudai, di Johor, berkuat kuasa 15 Jan mendapat reaksi pelbagai. daripada pelbagai pihak.

Bagi timbalan presiden Gabungan Persatuan Pengguna Malaysia (FOMCA), Mohd Yusof Abdul Rahman, pelaksanaan itu selaras dengan hasrat kerajaan untuk memodenkan pembayaran tol dan mengurangkan kesesakan di plaza tol.

“Kita lihat Singapura yang tidak mempunyai tol, perjalanan lebih laju kerana tidak ada keperluan untuk pemandu berhenti, mengimbas atau menyentuh kad dan sebagainya, seperti yang kita lakukan sekarang,” katanya ketika dihubungi Bernama.

Menurut PLUS, pembayaran tol melalui RFID mula diperkenalkan pada 2018 di lebuh raya terpilih sebagai langkah awal kepada pelaksanaan transaksi tol tanpa kehadiran plaza tol melalui sistem aliran bebas berbilang lorong atau MLFF.

Bagaimanapun, Mohd Yusof berkata 20 laluan RFID di sembilan plaza tol PLUS ketika ini masih mempunyai palang dan keadaan itu menyebabkan pengguna lebuh raya terpaksa memperlahankan kenderaan.

Beliau berkata kemudahan nilai tambah yang ditawarkan RFID, yang boleh dibuat secara dalam talian, sepatutnya diterima baik oleh orang ramai.

“Seperti yang ramai orang katakan, untuk menambah nilai Touch’ n Go adalah satu kerumitan. Anda perlu berhenti di kedai serbaneka atau stesen minyak, dan anda perlu mempunyai wang tunai kerana tambah nilai tanpa tunai tidak boleh dilakukan.

“Jadi RFID menyediakan pilihan lebih mudah kerana tambah nilai boleh dilakukan pada telefon pintar sama ada menggunakan kad debit atau kredit, atau perbankan dalam talian. Ia juga mempunyai ciri tambah nilai terus menggunakan e-Dompet,” tambahnya.

Beliau mengalu-alukan langkah melaksanakan RFID secara berperingkat kerana tidak semua pengguna lebuh raya pada masa ini mempunyai akses kepada tag RFID kerana kekurangan maklumat mengenai sistem itu.

“Pilihan yang diberikan kepada pemandu untuk menggunakan Touch’ n Go dan Smart Tag untuk tempoh masa tertentu adalah sesuai sehingga semua orang mempunyai akses kepada RFID. Kemudian, PLUS boleh menghapuskan kaedah pembayaran sedia ada secara beransur-ansur dan bertukar kepada RFID sepenuhnya,” katanya dan mencadangkan lebih banyak promosi dibuat oleh PLUS di RFID untuk manfaat pengguna.

Mengenai reaksi negatif segelintir netizen terhadap tindakan kerajaan, Mohd Yusof berkata situasi sama berlaku semasa peralihan daripada sistem pembayaran tunai kepada Touch ‘n Go di plaza tol.

“Tidak mengambil masa lama untuk orang ramai menerima perubahan itu (daripada pembayaran tunai kepada Touch’ n Go). Ia menunjukkan rakyat kita bersedia untuk menerima perubahan.

“Memandangkan semakin ramai orang menggunakan kemudahan itu, sambutan akan lebih positif. Ramai yang tidak bersetuju sekarang kerana tidak ramai yang menggunakannya,” katanya lagi.

Bagaimanapun, ketua aktivis Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) Datuk Nadzim Johan mempersoalkan sama ada terdapat keperluan mendesak untuk RFID dilaksanakan dengan majoriti rakyat kini melalui fasa sukar hidup akibat Covid-19.

Beliau berkata walaupun PLUS telah menjelaskan bahawa Touch ‘n Go dan Smart Tag masih boleh digunakan, ia masih ‘berita buruk’ bagi sesetengah orang.

“Walaupun ia hanya pengumuman dan kaedah pembayaran sedia ada masih berjalan, ia membuatkan sesetengah orang semakin tertekan,” katanya kepada Bernama.

Beliau turut membangkitkan persoalan bagaimana mereka di kawasan luar bandar mungkin menghadapi masalah untuk memasang RFID pada kenderaan, serta isu teknikal, seperti pemindahan baki semasa dalam Touch ‘n Go dan Smart Tag kepada RFID.

“Mesti ada jaminan bahawa tiada kos tambahan akan dikenakan kepada pengguna,” katanya dan berharap PLUS akan memberikan lebih banyak maklumat mengenai pelaksanaan RFID.

Menurut laman web RFID, RFID kini digunakan oleh 1,269,957 pengguna di seluruh negara.

Timbalan Menteri Kerja Raya Datuk Arthur Joseph Kurup memberitahu Dewan Negara baru-baru ini bahawa kementerian menyasarkan 60 peratus penggunaan teknologi RFID) untuk pembayaran tol menjelang akhir 2022 dan penggunaan kad Touch ‘n Go dan SmartTAG mungkin dihentikan oleh akhir 2023.-Bernama