Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz

KUALA LUMPUR (3 Nov): Artis Malaysia memerlukan akses kepada pasaran dan ekosistem perniagaan yang lebih baik dalam jangka sederhana dan panjang untuk meningkatkan pemasaran karya mereka di pasaran Asean.

Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz berkata pelbagai bantuan seperti geran dan pinjaman telah diberikan untuk membantu industri bertahan dan pulih.

“Untuk itu, kerajaan telah membelanjakan RM22 juta dalam tempoh 14 bulan lalu untuk memanfaatkan lebih 8,000 artis di bawah Cendana,” katanya dalam ucapan pada majlis pelancaran kerjasama TripArt dan CIMB Artober Hotel Art Fair 2021 di sini hari ini.

Also present was Bernama chairman Senator Datuk Ras Adiba Radzi.

TripART ialah kerjasama tiga pihak awam-swasta antara Kumpulan CIMB, Agensi Pembangunan Ekonomi Kebudayaan (Cendana) dan Yayasan Hasanah, yayasan berasaskan impak Khazanah Nasional Bhd.

Pameran Seni Hotel Artober CIMB 2021 yang disokong oleh Cendana diadakan dari 4 Nov hingga 7 Nov di Element by Westin Kuala Lumpur.

Pameran seni yang diadakan di suite tetamu yang ditukar kepada galeri mini adalah yang pertama seumpamanya di Malaysia, dan akan menyaksikan karya yang disusun khas oleh lebih 50 artis yang diwakili oleh sembilan galeri seni serta penerima dan rakan kongsi CIMB Foundation, Cendana dan Yayasan Hasanah mempamerkan hasil seni dan kraftangan mereka.

Tengku Zafrul berkata CIMB Artober dapat mengeratkan hubungan antara pencinta seni dan pengumpul baharu, dengan artis dan galeri.

“Malah, program sebegini adalah selaras dengan konsep Whole of Nation, di mana kerajaan dan swasta serta NGO bekerjasama memakmurkan pembangunan industri kreatif negara.

“Kini, dengan pembukaan semula sektor ekonomi dan sosial, saya berharap masyarakat Malaysia akan melawat semula pameran di galeri seni, sambil menyokong pembangunan seni kontemporari tempatan,” tambahnya.

Tengku Zafrul berkata Bajet 2022 yang dibentangkan Jumaat lalu adalah bukti sokongan dan komitmen kerajaan terhadap industri seni yang dicerminkan melalui peruntukan RM238 juta.

Ini termasuk RM30 juta melalui skim padanan pinjaman pelaburan untuk inisiatif platform animasi nasional yang akan dikendalikan oleh MyCreative Ventures, tambahnya.

“Di sini, saya ingin menegaskan bahawa ini bukan satu-satunya perkara yang boleh dimanfaatkan oleh bakat seni kita.

“Jika mereka mempunyai perniagaan, mereka juga boleh mendapat manfaat daripada bantuan memandangkan jumlah RM40 bilion untuk memperkasakan usahawan tempatan,” katanya. – Bernama

Facebook
Utusan
Twitter
WhatsApp
E-mel
Cetak