Yong mengetuai delegasi untuk memberi penghormatan terakhir kepada Masing. – Foto oleh Chimon Upon

KUCHING (3 Nov): Adun tertunda Violet Yong mengetuai delegasi daripada Parti Tindakan Demokratik (DAP) Sarawak untuk memberi penghormatan terakhir kepada Tan Sri Datuk Amar Dr James Jemut Masing di Pusat Ibadah Ekumenikal Kristian hari ini.

Yong memberitahu pemberita Pengerusi DAP Sarawak dan Ahli Parlimen Stampin Chong tidak dapat hadir hari ini kerana beliau menghadiri Parlimen di Kuala Lumpur.

“Bagi pihak DAP Sarawak dan pengerusi kami Chong Chieng Jen, kami datang hari ini untuk memberi penghormatan terakhir kepada mendiang timbalan ketua menteri Masing,” katanya.

Walaupun mempunyai pakatan politik yang berbeza, Yong berkata sentiasa ada sikap saling menghormati antara DAP dan Parti Rakyat Sarawak (PRS).

“Terutama bagi saya, saya akan sangat merinduinya kerana dia suka mengarang ‘pantun’ (sajak) untuk saya semasa persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) sebelum ini. Beliau hanya akan memanggil nama saya semasa sidang DUN sebelum membacakan pantun,” katanya.

Yong berkata, dia percaya Masing melakukan kerja yang hebat, khususnya untuk masyarakat Dayak.

“Bagi pihak DAP Sarawak sekali lagi, kami ingin mendoakan beliau berehat dengan aman dan semoga rohnya dicucuri rahmat Allah,” tambahnya.

Ahli jawatankuasa negeri DAP dan Pengerusi Sri Aman Leon Jimat Donald berkongsi bahawa Masing yang pertama kali membawanya ke dalam politik pada 1990-an.

“Walaupun kami mempunyai perbezaan politik kemudian dan saya menyertai DAP, kami kekal sebagai kawan yang hebat dan beliau adalah pemimpin yang hebat kepada masyarakat,” katanya.

Leon menambah Masing sentiasa seorang pemimpin Dayak yang lantang, yang menuntut pembangunan di kawasan majoriti Dayak dan memperjuangkan kawasan luar bandar.

“Sebagai Menteri Pembangunan Infrastruktur dan Pelabuhan, beliau telah berjasa dengan baik dalam meningkatkan taraf hidup penduduk luar bandar, termasuk orang Melayu yang tinggal di pesisir pantai dan Dayak di pedalaman,” katanya.

“Masing adalah pemimpin politik yang lantang yang disokong oleh kerja kerasnya dan kami akan merinduinya untuk itu.”

Leon menambah harapannya agar pengganti Masing meneruskan kerja baiknya.

Facebook
Utusan
Twitter
WhatsApp
E-mel
Cetak