by BERNAMA

KUALA LUMPUR – Hanya 66.1 peratus rakyat Malaysia aktif dalam sukan, menurut kajian Indeks budaya sukan yang dilakukan pada tahun 2019.

Ketua Setiausaha Kementerian Belia dan Sukan (KBS) Datuk M Noor Azman Taib berkata, hasil kajian itu juga menunjukkan bahawa penglibatan rakyat Malaysia dalam sukan berada pada tahap sederhana.

Dia mengatakan bahawa antara faktor utama yang menghalang masyarakat daripada menanamkan budaya sukan dalam gaya hidup mereka seperti yang dinyatakan dalam kajian ini ialah kekurangan kemudahan sukan awam, cuaca dan kekangan masa.

“Kami akan meneliti perkara itu untuk menyediakan lebih banyak kemudahan (sukan) di masyarakat dan membantu negara mencapai status negara sukan,” katanya.

He said this in a webinar session titled ‘Sukan Untuk Semua Transformasi Ke Arah Komuniti Yang Aktif dan Cergas’, organised by the National Youth and Sports Department (JBSN) recently.

Pada masa yang sama, M Noor Azman menyatakan kebimbangannya bahawa wabak COVID-19 yang berlaku sekarang secara tidak langsung akan mengehadkan aktiviti sukan dan mempengaruhi indeks budaya sukan negara pada masa akan datang.

Dia juga mengatakan bahawa pandangan dan input pihak berkepentingan juga diperlukan untuk membolehkan KBS menyusun rancangan komprehensif yang dapat membantu mendorong pembangunan sukan di negara ini.

Sementara itu, Timbalan Presiden Gabungan Hoki Malaysia dan Naib Presiden Majlis Olimpik Malaysia (OCM) Prof Datuk Dr S. Shamala menegaskan bahawa komuniti sukan perlu sentiasa melakukan inovasi strategi dalam menjadikan sukan sebagai keutamaan dalam spektrum kehidupan.

Shamala juga menekankan beberapa cadangan untuk mendorong sukan di komuniti seperti melibatkan orang ramai melalui kempen kesedaran, memperkasakan wanita dalam sukan dan memperluas cakrawala di peringkat akar umbi.

“Sebagai contoh, program pengembangan masyarakat di peringkat akar umbi harus tidak hanya memusatkan perhatian pada sukan, tetapi juga kemahiran lembut lainnya seperti komunikasi, bahasa, pembinaan pasukan, psikologi dan pemakanan. Saya percaya ini akan membantu anak-anak menjadi individu yang bulat, ”katanya.

Sementara itu, Ketua Pengarah JBSN, Datuk Wasitah Mohd Yusof berkata, semua pihak harus bekerjasama dalam menyediakan asas dan sokongan kuat terhadap usaha menanam budaya sukan di kalangan masyarakat di negara ini.