IPOH, 1 Ogos – Perak FC, dengan persetujuan lembaga pengarah kelab, telah melantik bekas pengurus Perak FC II, Azman Noh sebagai pengurus besar Perak FC, berkuat kuasa hari ini.

Pengerusi Jawatankuasa Belia, Sukan, Komunikasi dan Multimedia Perak, Khairul Shahril Mohamed berkata, skop tugas Azman adalah menguruskan kelab seperti halnya Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) sebelumnya.

“Kami mengambil contoh Johor Darul Ta’zim (JDT) dan Negeri Sembilan yang tidak mempunyai CEO tetapi pengurus besar untuk menguruskan pasukan.

“Bagi kami, Azman akan membantu melaksanakan tanggungjawab seperti CEO sebelumnya dan dibantu oleh pengurusan Perak FC sendiri dalam menguruskan perjalanan kelab,” katanya pada sidang media selepas melancarkan Kempen Jalur Gemilang Perak 2021 di Stadium Indera Mulia disini hari ini.

Pada 15 Julai, Khairul Shahril dilaporkan mengatakan bahawa Perak FC belum memutuskan untuk melantik sesiapa sebagai CEO baru kelab untuk menggantikan Rizal Ali Naizali yang mengundurkan diri pada bulan Jun.

Mengulas mengenai prestasi Perak FC ketika ini, dia mengakui bahawa dia sedikit kecewa dengan prestasi yang ditunjukkan oleh pasukan dalam tiga perlawanan terakhir mereka di Liga Super.

“Sebenarnya, kami mengakui bahawa kami akan menghadapi masalah ketika bertemu pasukan seperti JDT dan Terengganu. Cuma ketika kita bermain dengan Kuala Lumpur di lapangan sendiri, ia tidak akan berjaya kerana kita berhasrat untuk menang, ”katanya.

Ketika ditanya mengenai kemungkinan rombakan pasukan, terutama yang melibatkan staf pelatih pasukan, Khairul Shahril mengatakan, perkara itu akan diserahkan sepenuhnya kepada pihak pengurusan kelab untuk memperbaikinya.

Sebelumnya, pada majlis itu, Khairul Shahril berkata, sebanyak 10,000 Jalur Gemilang (bendera nasional) akan diedarkan kepada orang ramai, termasuk di Pusat Vaksinasi COVID-19 (PPV) melalui jalan raya dan sekatan jalan raya di setiap daerah di negeri ini menjelang Sambutan Hari Kebangsaan pada 31 Ogos. – Bernama