MUNGKIN menjadi permulaan tahun yang suram selepas banjir Disember dan varian Covid-19 Omicron berkembang pesat di beberapa bahagian dunia, tetapi perniagaan di Kuala Lumpur masih berharap untuk menyuntik kehidupan kembali ke bandar itu.

Jalan-jalan makanan popular seperti Petaling Street, Jalan Alor dan Masjid India jarang pergi dengan harapan perniagaan akan meningkat selepas dua tahun berdepan dengan pandemik Covid-19 yang mencabar.

Setiausaha Persatuan Penjaja Jalan Alor Simon Ang berkata rancangan sedang dalam perancangan untuk mengadakan beberapa program bagi membantu memulihkan perniagaan di kawasan itu.

“Kami sedang membentuk rangkaian dengan kumpulan lain di Bukit Bintang dan Petaling Street untuk menghasilkan acara dan aktiviti yang akan membawa orang ramai kembali ke tempat-tempat ini.

“Memang tahun 2021 mencabar, tetapi kami berharap 2022 akan lebih baik,” katanya sambil menambah bahawa penganjuran program yang dicadangkan itu bergantung kepada situasi Covid-19 dan kelulusan berkaitan daripada Majlis Keselamatan Negara (MKN) serta Kuala Lumpur Dewan Bandaraya (DBKL).

Presiden Persatuan Perniagaan Masjid India (Miba) Datuk Ameer Ali Mydin berharap DBKL dan agensi tempatan lain akan bekerjasama dengan perniagaan Masjid India untuk menggiatkan semula kawasan itu.

“Kita perlu memacu lebih banyak pelancongan domestik jika kita mahu terus hidup. Kami sebelum ini kebanyakannya bergantung kepada pelancong asing.

“Perlu ada perancangan strategik yang lebih didorong oleh domestik, memandangkan kawasan ini hanya 30% hingga 40% daripada apa yang berlaku sebelum ini.

“Walaupun kami sedikit optimis bahawa tahun akan datang ini akan menjadi lebih baik, kami berharap keadaan akan bertambah baik dengan ketara.”

Tambahnya, beberapa cadangan termasuk mengindahkan Masjid India, mengadakan acara dan aktiviti serta memperkenalkan baucar beli-belah bagi meningkatkan trafik pejalan kaki.

Tahun ini juga akan menandakan peristiwa penting bagi Kuala Lumpur kerana ia menyambut ulang tahun ke-50 pada 1 Feb.

Sempena sambutan tersebut, sebanyak 50 program dan aktiviti telah disediakan untuk warga kota, dihoskan oleh Kementerian Wilayah Persekutuan dan DBKL.

It was previously reported that among the programmes to be held are Kuala Lumpur Writing Competition, Kuala Lumpur Drum (Gendang) and Dance Festival, Karnival Ohhh Kuala Lumpur, Festival Nostalgia Kuala Lumpur-KL Dulu and Jom Makan Festival.

Kementerian juga bercadang untuk mengadakan program interaksi Hari Rakyat (Hari Rakyat) secara maya dengan penduduk Wilayah Persekutuan dalam usaha menyelesaikan masalah.

Ini selaras dengan konsep Keluarga Malaysia.

Menteri Wilayah Persekutuan Datuk Seri Shahidan Kassim sebelum ini berkata beliau mahu Kuala Lumpur menuntut semula tempatnya sebagai destinasi membeli-belah utama Asia Tenggara.

Beliau berkata usaha untuk memulihkan Kuala Lumpur sebagai destinasi membeli-belah utama akan diteliti, termasuk mengadakan perbincangan dengan sektor peruncitan swasta dan kerajaan untuk menawarkan tawaran yang baik kepada pelancong.

Bagi memperingati jubli emas Kuala Lumpur, Shahidan menggesa pemilik bangunan persendirian untuk mencantikkan hartanah mereka dengan lampu hiasan.