KUALA LUMPUR (Mahkamah Tinggi) – Mahkamah tertinggi Malaysia pada hari Jumaat memerintahkan portal berita Malaysiakini membayar ganti rugi 550,000 ringgit ($ 132,179,76) dalam kes fitnah yang difailkan oleh sebuah syarikat perlombongan Australia yang kini tidak berfungsi.

FILE PHOTO: A general view of Malaysiakini’s headquarters in Petaling Jaya, Malaysia, February 19, 2021. REUTERS/Lim Huey Teng/File Photo

Keputusan itu dibuat di tengah kebimbangan di kalangan aktivis mengenai kebebasan berekspresi di Malaysia dan merupakan yang terbaru terhadap Malaysiakini, sebuah penerbitan bebas yang sering menarik perhatian pihak berkuasa.

Malaysiakini disaman pada tahun 2012 kerana menerbitkan beberapa artikel dan video mengenai kebimbangan penduduk terhadap pencemaran yang dikatakan berkaitan dengan operasi perlombongan emas Raub Australian Gold Mine Sdn Bhd di Malaysia. Syarikat itu mengatakan bahawa artikel tersebut memfitnah dan berniat jahat.

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada tahun 2016 memutuskan untuk menyokong Malaysiakini dengan alasan kewartawanan dan pemberitaan yang bertanggungjawab, tetapi keputusan itu kemudian dibatalkan atas rayuan.

Pada hari Jumaat, Mahkamah Persekutuan membenarkan keputusan pengadilan banding dalam keputusan mayoritas 3-2, mengatakan Malaysiakini tidak “adil, tidak berminat atau menggunakan pendekatan berkecuali” dalam melaporkan kampanye penduduk menentang kegiatan perlombongan.

Mahkamah mendapati Malaysiakini gagal mengambil langkah untuk mengesahkan pernyataan yang dibuat dalam artikel tersebut.

“Ini tidak bertanggungjawab dan bukan kewartawanan yang bertanggung jawab,” kata pengadilan dalam salinan keputusannya yang dilihat oleh Reuters.

Ketua Pengarang Malaysiakini Steven Gan menyatakan kekecewaannya dengan hasilnya dan mengatakan portal berita itu hanya menjalankan tugasnya sebagai wartawan dalam melaporkan masalah kesihatan penduduk.

Tambang Emas Australia Raub tidak dapat dihubungi untuk mendapatkan komen. Peguam bagi syarikat itu tidak segera menanggapi permintaan komen melalui e-mel.

Pada bulan Februari, Malaysiakini didenda 500,000 ringgit setelah Mahkamah Persekutuan menghina kerana menyiarkan komen pembaca mengenai kehakiman, keputusan yang dikutuk oleh kumpulan hak asasi sebagai tamparan kebebasan akhbar.

($ 1 = 4.1610 ringgit)

Pelaporan oleh Rozanna Latiff; Penyuntingan oleh Martin Petty