Wan Ahmad Fayhsal Ahmad Kamal bercakap semasa acara Perikatan Nasional di Universiti Malaya di Kuala Lumpur dalam gambar fail ini yang diambil pada 1 September 2020. - Gambar oleh Yusof Mat Isa
Wan Ahmad Fayhsal Ahmad Kamal bercakap semasa acara Perikatan Nasional di Universiti Malaya di Kuala Lumpur dalam gambar fail ini yang diambil pada 1 September 2020. – Gambar oleh Yusof Mat Isa

KUALA LUMPUR 10 Julai – Persidangan Parlimen khas yang dijadualkan bermula pada 26 Julai harus memberi tumpuan sepenuhnya kepada perkara-perkara yang berkaitan dengan kebajikan rakyat dan bukan politik parti yang boleh merosakkan kestabilan pemerintahan, kata Angkatan Bersatu Anak Muda (Armada).

Ketua Armada Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamal berkata, sebarang usaha menggulingkan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin, termasuk dengan mengemukakan undi tidak percaya, boleh menyebabkan pilihan raya umum (PRU) diadakan di tengah-tengah wabak Covid-19 yang marak .

“Kita semua tahu bahawa kita perlu mengadakan PRU, tetapi tidak sekarang Armada mendesak semua Anggota Parlimen terutama dari Umno untuk ‘memegang senjata anda dan harap bersabar’.

“Biarkan Pelan Pemulihan Nasional menyelesaikan perjalanannya; selepas itu kita mencari jalan dan (masa) yang tepat untuk membubarkan Parlimen dan mengadakan PRU.

“Bantu kami untuk menyelesaikan masalah Covid-19 terlebih dahulu … kasihanilah orang-orang,” kata Ketua Pemuda Bersatu kepada wartawan hari ini setelah mengunjungi pemain drum Caliph Buskers, Fendy Adlun, yang pendapatannya terjejas selama lebih dari setahun kerana wabak itu .

Pejabat Perdana Menteri, dalam satu kenyataan pada hari Isnin, mengatakan Dewan Rakyat akan bersidang selama lima hari dari 26 Julai dan Dewan Negara selama tiga hari mulai 3 Ogos. – Bernama