KUALA LUMPUR, 12 April – Malaysia mempunyai bekalan vaksin yang mencukupi untuk memulakan Tahap Dua program vaksinasi nasional Covid-19 dalam seminggu, kata Khairy Jamaluddin hari ini.

Menurut menteri vaksin, Malaysia telah menerima kira-kira 1.2 juta dos vaksin Covid-19 yang merangkumi lebih dari satu juta dos vaksin Pfizer-BioNTech dan 200.000 dos vaksin Sinovac yang sudah siap.

“Pada bulan April, kami akan menerima lebih banyak bekalan setiap minggu sebanyak 712,530 dos. Kami juga mencari tambahan 200,000 vaksin produk siap [doses] berasal dari Sinovac, dari kilang China. Peningkatan bekalan ini harus mencukupi untuk menyelesaikan Fasa Satu dan juga memulakan Fasa Kedua, ”kata Khairy pada sidang media maya hari ini.

Fasa Satu mensasarkan 647.398 individu pekerja barisan hadapan (yang memerlukan hampir 1.3 juta dos pada rejimen dua dos), sementara fasa kedua program imunisasi Covid-19 nasional mensasarkan 9.4 juta individu berisiko tinggi.

Penyampaian vaksin yang dijadualkan kemudian akan meliputi sekitar 406,000 orang di bawah Tahap Dua.

Khairy menjelaskan bahawa pada masa ini, Malaysia masih kekurangan bekalan vaksin koronavirus kerana jadual penghantaran dari pengeluar jarang dilakukan, menyebabkan kadar vaksinasi lambat.

“Bekalan vaksin akan meningkat pada bulan Jun. Itu masih dalam perbincangan. Rantaian bekalan vaksin global mengalami pelbagai masalah dan cabaran, ”tambah menteri sains, teknologi dan inovasi.

Menurut Khairy, Malaysia akan menerima 133,380 dos vaksin Pfizer-BioNTech pada 14 April, diikuti 31,590 dos dan 12,870 dos pada hari-hari berikutnya, berjumlah 177,840 dos pada akhir minggu.

“Kami bekerja keras dan berusaha mempercepat pengiriman. Ini bergantung dan bergantung pada jadual penghantaran. ”

Khairy juga menyatakan bahawa negara maju telah membeli vaksin Covid-19 lima kali lebih banyak daripada yang diperlukan oleh penduduknya.

“Keserakahan oleh beberapa negara maju adalah salah satu alasan negara membangun menghadapi kekurangan bekalan vaksin buat masa ini.”

Malaysia pada mulanya menetapkan sasaran untuk menguruskan 160,000 dos vaksin Covid-19 setiap hari dari bulan Jun dan seterusnya kerana negara itu bertujuan untuk memulakan Inokulasi Tahap Dua Covid-19 pada 19 April dan Fasa Tiga dari Mei dan seterusnya.

Selain cabaran bekalan vaksin, Pasukan Petugas Imunisasi Covid-19 (CITF) juga meramalkan masalah lain semasa Tahap Dua dan Tiga yang masing-masing menyasarkan individu berisiko tinggi dan orang awam, seperti masalah logistik, masalah tenaga kerja, dan masalah orang pusat vaksinasi.