Langgan saluran Telegram kami untuk berita dan kemas kini terkini.

Memetik sumber yang tidak disebutkan namanya, The Vibes melaporkan bahawa Menteri Luar Negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein akan melangkah sebagai Timbalan Perdana Menteri negara itu sebagai persiapan untuk Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengundurkan diri.

Ini berlaku setelah pemanggilan Yang Dipertuan Agong memanggil pemimpin parti politik yang membincangkan pertemuan semula Parlimen dan kegagalan negara untuk menahan pandemi Covid-19.

Ini bukan kali pertama dia muncul sebagai “Perdana Menteri Seterusnya” dalam beberapa tahun kebelakangan dan sementara sebilangan daripada kita mungkin mendapati nama dan wajahnya dikenali, inilah semua yang kita tahu mengenai Datuk Seri Hishammuddin Hussein.

Hishammuddin Hussein adalah Menteri Luar Negeri Malaysia di bawah pentadbiran Nasional Perikatan semasa. Dia dilantik oleh Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin pada bulan Mac 2020 dan juga telah menjadi Anggota Parlimen (MP) Sembrong sejak 2004.

Sekiranya nama belakangnya terdengar biasa, itu kerana dia adalah anak sulung Perdana Menteri ketiga Malaysia, Tun Hussein Onn. Dia juga cucu pemimpin Melayu terkemuka dan pengasas United Malays National Organisation (UMNO) Datuk Seri Onn Jaafar. Hubungan darahnya yang terkenal dalam politik termasuk sepupunya, Perdana Menteri Malaysia keenam, Datuk Seri Najib Razak.

Kemiripan luar biasa
Datuk Seri Hishammuddin Hussein (L) and his late father Tun Onn Hussein (R)

Pada permulaan

Hishammuddin Hussein dilahirkan pada 5 Ogos 1961 (fakta yang menyeronokkan – tepat satu hari selepas mantan Presiden AS, Barrack Obama dilahirkan. Bahkan mungkin juga hari yang sama jika anda mengambil kira perbezaan waktu).

Pendidikan awalnya bermula di Malay College Kuala Kangsar, Institusi St. John, dan Sekolah Alice Smith di Kuala Lumpur sebelum menghadiri Cheltenham College, sebuah sekolah awam Inggeris di Gloucestershire, England.

Dia belajar undang-undang dan merupakan seorang peguam sebelum memasuki politik

Hishammuddin mempunyai ijazah Sarjana Muda Undang-Undang (LL.B) dari University of Wales, Aberystwyth. Dia juga menghadiri London School of Economics dan mendapat gelar Master of Laws (LL.M) dalam Undang-undang Komersial dan Korporat pada tahun 1988.

Pendidikan tinggi menyebabkan dia menjadi peguam dengan beberapa syarikat Malaysia yang terkenal di Kuala Lumpur.

(Kredit: hishammuddin.com.my)

Dia mempunyai kuasa politik di bawah 4 Perdana Menteri dan 2 pentadbiran

CVnya yang luas dalam politik bermula setelah kembali dari United Kingdom pada tahun 1989. Sekiranya dia berada di LinkedIn, pengalamannya akan kelihatan seperti ini:

Tahun 1990an

 • Bergabung dengan sayap pemuda UMNO dan menjadi ketua kebangsaannya pada tahun 1998.
 • Dipilih ke Parlimen untuk kerusi Tenggara, Johor (April 1995 hingga Mac 2004)
 • Timbalan Menteri Industri Utama (1997-1999)
 • Menteri Belia dan Sukan (14 Disember 1999 – 26 Mac 2004)

Tahun 2000 – Sekarang

 • Dilantik semula sebagai pemimpin Pemuda UMNO di bawah pemerintahan Barisan Nasional yang diketuai oleh Perdana Menteri ketika itu Tun Abdullah Ahmad Badawi (2004)
 • Anggota Parlimen (MP) untuk rakyat Sembrong (2004 – sekarang)
 • Menteri Pelajaran (27 Mac 2004 – 9 April 2009)
 • Keluar dari kepemimpinan Pemuda UMNO (2009)
 • Minister of Home Affairs (10 April 2009 – 15 May 2013) under Prime Minister at the time Datuk Seri Najib Razak.
 • Pemangku Menteri Pengangkutan (16 Mei 2013 – 25 Jun 2014)
 • Menteri Pertahanan (16 Mei 2013 – 10 Mei 2018)
 • Menteri dengan Fungsi Khas di Jabatan Perdana Menteri (12 April 2017 – 10 Mei 2018)
 • Menteri Luar Negeri (Sejak 10 Mac 2020) di bawah pentadbiran Perikatan Nasional (PN) semasa

Walaupun sebelum ini merupakan Naib Presiden dalam UMNO, Hishammuddin ketika ini tidak mempunyai kedudukan kepemimpinan dalam parti setelah tidak bertanding dalam pemilihan parti terbaru.

Perjumpaan dengan Menteri Luar Republik China Wang Yi di Fujian, China
(Kredit: Hishammuddin Hussein / Instagram)

Apa yang dilakukan oleh Menteri Luar Negeri

Pada dasarnya, Hishammuddin kini bertanggungjawab untuk melakukan hubungan luar negeri Malaysia dengan negara-negara lain. Ini merangkumi hal-hal yang berkaitan dengan hubungan politik, urusan ekonomi, masalah keselamatan, dan promosi sosial dan budaya.

Perhatian antarabangsa

Walaupun sudah ada nama rumah tangga yang didengar di kalangan rakyat Malaysia, Hishammuddin melangkah ke sorotan antarabangsa sebagai menteri yang bertanggungjawab untuk menyiasat kehilangan pesawat Malaysia Airlines MH370. Dia adalah Pemangku Menteri Pengangkutan pada masa itu dan juga Menteri Pertahanan negara itu.

Dia melihat bahagian kontroversinya

Pada tahun 2005 semasa mesyuarat agung tahunan UMNO, Hishammuddin (ketika itu masih pemimpin Pemuda UMNO) mendapati dirinya berada dalam keadaan berduri setelah ucapan di mana dia melambaikan keris – pedang Melayu dan simbol nasionalisme Melayu. Gerakan tersebut dianggap provokatif perkauman dan dikritik oleh ahli politik pembangkang serta beberapa ahli politik Cina dari gabungan Barisan Nasional.

Pada bulan Ogos 2018, Hishammuddin mengatakan bahawa dia bersedia untuk disiasat atas tuduhan bahawa tiga anggota Angkatan Bersenjata (ATM) masih berfungsi sebagai perincian keselamatannya walaupun dia bukan lagi Menteri Kabinet berikutan kekalahan BN dalam Pilihan Raya Umum ke-14. Nampaknya perkara itu dijatuhkan tidak lama kemudian.

Pada tahun 2019, Hishammuddin dipanggil oleh SPRM atas dakwaan kebocoran dana kerajaan yang dipercayai melebihi RM500 juta berkaitan dengan perjanjian pertukaran tanah untuk Kementerian Pertahanan. Namun, dia tidak dituduh melakukan kesalahan oleh SPRM.

Pada bulan April 2020, sebuah foto Hishammuddin membuat pusingan di Internet setelah netizen bermata tajam melihat sebuah buku oleh penerbitan dewasa Playboy di latar belakang. Penggalian lebih lanjut menunjukkan bahawa ia sebenarnya adalah buku Playboy The Book of Cigars. Masuk akal, kerana dia terkenal merokok cerut dari semasa ke semasa.

Pada panjang gelombang yang serupa dengan cerutu, Hishammuddin tertangkap kosong di Parlimen pada bulan Ogos 2020. Dia segera membuka media sosialnya untuk meminta maaf dan mengatakan “itu adalah kebiasaan baru. Saya minta maaf kepada Dewan dan berjanji tidak akan melakukannya lagi ”diikuti oleh emoji wajah yang cemberut. Dia juga membayar denda sebanyak RM250 untuk pelanggaran tersebut.

Baru-baru ini pada bulan April 2021, dia dikritik atas dakwaan dia melanggar protokol diplomatik ketika bertemu Menteri Luar Negeri China Wang Yi. Para pengkritik mendakwa kenyataan “kakaknya” itu menyamakan China sebagai “kakak” ke Malaysia tetapi Hishammuddin mengatakan ia dimaksudkan sebagai pernyataan peribadi yang merujuk kepada Wang secara langsung.

Dia sudah berkahwin dengan 4 orang anak dan beberapa cucu

(Kredit: Hishammuddin Hussein / Instagram)

Hishammuddin telah berkahwin dengan isterinya selama 35 tahun dan mempunyai 4 orang anak. Dia juga aktif di media sosial dan menyiarkan foto peribadi dari semasa ke semasa di Instagramnya dari perbualan video Raya dengan keluarganya hingga tarikh makan tengah hari dengan isterinya.

Kongsi pendapat anda dengan kami melalui Facebook, Twitter, dan Instagram TRP.