Repsol telah bersetuju untuk menjual aset E&P di Malaysia dan di Blok 46 CN di Vietnam kepada anak syarikat milik penuh Hibiscus Petroleum, sebuah syarikat perdagangan awam yang berpusat di Kuala Lumpur.

Urus niaga tersebut merangkumi kepentingan 35% dalam PM3 CAA PSC, 60% pada 2012 Kinabalu Oil PSC, 60% di PM305 PSC, 60% di PM314 PSC, dan 70% di Block 46 CN offshore Vietnam (aset yang mengikat PM3 Kemudahan pengeluaran CAA). Aset tersebut mewakili kira-kira 2% daripada output bersih global Repsol semasa.

Transaksi tersebut berikutan penjualan aset pengeluaran syarikat di Rusia, penghentian aktiviti pengeluaran minyak di Sepanyol dan keluarnya aktiviti eksplorasi di negara lain.

Dana yang dikumpulkan dari transaksi serta simpanan CAPEX yang dihasilkan akan menyumbang kepada matlamat strategik global untuk membiayai projek teras dan inisiatif rendah karbon baru.

Baca terbitan terbaru Teknologi Ladang Minyak secara percuma: Isu 1 2021

Terbitan pertama Oilfield Technology pada tahun 2021 bermula dengan melihat prospek minyak AS yang ketat tahun ini. Isu kemudian beralih ke teknologi penyelesaian, ramalan pengeluaran, keretakan elektrik, pemulihan pasir dan banyak lagi.

Sumbangan eksklusif datang dari Rystad Energy, Archer, Weatherford, Halliburton, CGG, NOV, TETRA Technologies, Clariant dan banyak lagi.

Baca artikel dalam talian di: https://www.oilfieldtechnology.com/drilling-and-production/02062021/repsol-sells-vietnam-and-malaysia-ep-assets-to-hibiscus-petroleum/